Kolumna: Kloniranje uspjelo! RIP Socijaldemokratiji!

0

Piše: Danijel Senkić/ dosije.ba

Završen je vanredni Kongres SDP-a BiH. Socijaldemokratija u našoj zemlji doživjela je konačni udarac.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Sa 9 glasova više, ratni moralista i predratni općinski inspektor Nermin Nikšić porazio je svog protukandidata Selima Bešlagića i zasjeo na SDP-ov tron. Na čelu je firme koja ima višemilionsku godišnju dobit a ne radi ništa.

Dojučerašnji federalni premijer koji je, osim što nije uradio ništa, ostao poznat po morbidnom stavu o februarskim demonstrantima nazvavši ih narkomanima, naslijedio je svog najboljeg prijatelja Zlatka Lagumdžiju.

Javna je tajna da je Nikšić bio naš Zlajin izbor. On je morao biti njegov nasljednik pod svaku cijenu, a razloga je mnogo. Dok su ostali kandidati najavili žestoku reformu SDP-a kroz obračun sa vlastitim kriminalom, Nikšić je dobio zadatak da tu namjeru spriječi. Sada ima dovoljno vremena da sačuva dupe svom prethodniku i velikom prijatelju Lagumdžiji, te je definitivno osujetio namjere da se očisti obraz socijaldemokratije u BiH kroz aktueliziranje i konačno rješavanje pitanja kao što su „afera Reket“, „Bošnjački institut“ i slično.

Ali, očigledno nije samo u pitanju Lagumdžijino dupe. Nikšićeva vlada je, nakon što je preuzela dužnosti u martu 2011., počela uveliko zaduživati, pa je vanjski dug Federacije BiH u 2011. godini bio 212.409.000,00 KM, da bi se iz godine u godinu povećavao. 2012. godine iznosio je 292.786.516,00 KM, a 2013. Godine čak 501.752.551,00 KM. Veliko zaduživanje Federacije uglavnom je išlo na teret kantonalnih budžeta.

SDP je dakle na svom čelu zadržao organizovanu kriminalnu grupu, kojom i dalje rukovodi Zlatko Lagumdžija. Nikšić, Mašić, Hadžić i ostali Zlatkovi poltroni imaju jasan zadatak. Očistiti SDP od socijaldemokratije i od partije napraviti bastion odbrane unutarstranačkog kriminala koji se godinama i više nego nagomilavao.

Ovim namjerama pokušalo se suprotstaviti pola delegata na vanrednom Kongresu patrije, ali je ovih drugih bilo malo više. Uz 233 delegata koji su otvoreno podržali kriminalce i rušitelje socijaldemokratije, njih 224 se pokušalo tome suprotstaviti, ali su ostali na cjedilu.

Da li će pola SDP-a koji se zalaže za istinske principe socijaldemokratije moći izdržati do redovnog Kongresa i mirno gledati zadnje udarce koji za cilj imaju konačno ubistvo SDP-a? Ili će možda oni, na čelu sa tuzlanskim SDP-om koji se otvoreno suprotstavio Lagumdžiji i njegovoj sviti, spasiti socijaldemokratiju izlaskom iz ove, sada već sasvim sigurno, partije kriminala, korupcije i nepotizma, te formirati jaku, stabilnu i istinsku socijaldemokratsku partiju u BiH?