Koliku naknadu će Izetbegović primati od biroa za zapošljavanje

Nakon što je danas Šefik Džaferović, novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, na konstituirajućoj sjednici položio zakletvu, njegov stranački šef i prethodnik na ovoj funkciji Bakir Izetbegović i zvanično je ostao bez posla.

Izetbegović je u nedavnom intervjuu za Televiziju N1 izjavio da će se, nakon što mu zvanično istekne mandat, prijaviti na biro za zapošljavanje.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto kaže za Avaz.ba da izabrani zvaničnik kojem je prestao mandat ima pravo da se prijavi u ovu službu.

“Što se tiče dokumentacije, prilikom prijave kod nadležnog biroa, u zavisnosti od mjesta prebivališta, potrebno je dati na uvid ličnu kartu ili neki drugi odgovarajući identifikacioni dokument, dokaz o prijavi mjesta prebivališta ili boravišta i dokaz o stručnom obrazovanju, odnosno stručnoj osposobljenosti”, rekao je Bekto.

Nakon toga, Izetbegović će, ako želi ostvariti i određena prava, morati dostaviti i dodatnu dokumentaciju. Jedno od prava za koja Izetbegović ima zakonsku osnovu jeste i naknada za nezaposlene.

“Ako je izabrani zvaničnik tokom trajanja mandata imao potpisan ugovor o radu, ostvaruje pravo na novčanu nakanadu u visini od 40 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa. Dakle, na današnji dan ta naknada bi iznosila 355,60 KM”, navodi Bekto.

To što je Izetbegovićeva supruga Sebija zaposlena ne može uticati na njegovo pravo na naknadu.

“Ako je zvaničnik ostao bez posla, odnosno ako je nezaposlen, bez obzira na radni status bračnog partnera, on ima pravo na naknadu”, pojasnio je Bekto.

Osim Izetbegovića, danas su bez funkcije ostali i Mladen Ivanić i Dragan Čović. Ni Čović ni Ivanić, međutim, nisu kazali da će se prijaviti na biro za zapošljavanje, a poznato je da rade na državnim univerzitetima u Mostaru i Banjaluci kao profesori predavači.

Umjesto njih, u zgradu Predsjedništva ulaze Milorad Dodik i Željko Komšić.

Možda vam se svidi

Leave A Reply