Koliko kapljica je potrebno da se neko zarazi korona virusom: Gdje ima najviše infekcije i kako da se čuvate

Korona virus je izazvao tako snažnu i brzu pandemiju, između ostalog, i zbog velikog virusnog opterećenja koje nosi i male infektivne doze koja je potrebna da izazove bolest.

Prosječan broj virusnih čestica koji je potreban kod većine oboljelih (infektivna doza) smatra se vrlo niskom, a ako je pacijent primio veću dozu, kod njega su često i simptomi daleko teži.

Prosječan broj virusnih čestica koji je potreban kod većine oboljelih (infektivna doza) smatra se vrlo niskom, a ako je pacijent primio veću dozu, kod njega su često i simptomi daleko teži.

S druge strane, virusno opterećenje je količina virusnih čestica koju zaražena osoba nosi i širi po okolini.

Kako je to plastično opisao dr Edvard Parker, sa Londonskog fakulteta za higijenu i tropsku medicinu, “virusno opterećenje pokazuje kolika vatra gori u oboljelom, a infektivna doza je ona varnica kojom može da tu zarazu prenese drugom“.

Na osnovu toga, lako je zaključiti da je najmanje opasno, na primjer, ako bismo boravili vrlo kratko u prisustvu osobe koja širi vrlo malo virusa (recimo, neko ko je pred izliječenjem, tj. negativnim testom i bez simptoma).

Sljedstveno, najviše je opasno ako boravimo dugo u prisustvu mnogih pacijenata pod teškim virusnim opterećenjem – kako je, recimo, u bolničkoj sobi za intenzivnu njegu.

Šta to, konkretnije, znači za svakodnevicu prosječnog čovjeka?

Samo jedno kihanje je dovoljno da se u vazduh izbaci čak 30 hiljada kapljica koje lete brzinom od 300 km na sat. One mogu da sadrže čak i 200 miliona virusnih čestica koje se šire prije nego što padnu na pod.

Kašalj je malo manje drastičan slučaj. Ipak, čak 3000 kapljica mogu da izlete u samo jednom dahu, i to brzinom od 80 km na sat.

Disanje je najmanje rizično. U jednom dahu se oslobađa između 50 i 5000 kapljica. Uglavnom lete vrlo malom brzinom i zato brzo padnu na pod.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply