Koje sve psihološke posljedice ostavlja neodovoljno sna

Psiholozi i drugi stručnjaci koji se bave problemima sa spavanjem otkrili su da su razdražljivost, loše raspoloženje i fizička iscrpljenost prvi znakovi nedovoljnog sna.

Takođe, pamćenje i koncentracija će značajno oslabiti, čak do te mjere da osoba ne može da izvrši jednostavne zadatke.

Takođe, pamćenje i koncentracija će značajno oslabiti, čak do te mjere da osoba ne može da izvrši jednostavne zadatke.

Koliko je sati sna potrebno?

Većina zdravih ljudi provede oko 16 sati u budnom stanju, dok prosječno spava oko osam sati.

Međutim, neke osobe mogu da funkcionišu normalno i poslije samo šest sati sna, dok će se kod ostalih osjetiti neispavanost tokom dana.

S druge strane, postoje i oni kojima osam sati nije dovoljno jer njima je potrebno oko deset sati sna. Suprotno vjerovanju, potreba za snom ne opada s godinama, ali činjenica je da su godine važne kod određivanja prosječnog vremena spavanja.

Novorođenčetu je potrebno oko 17 sati sna u danu, dok jednogodišnje dijete spava otprilike 14 sati. Na potrebne sate sna mogu uticati i brojni drugi problemi. Naime, osobe koje imaju problema sa živčanim, kardiovaskularnim ili metaboličkim funkcijama, mogu da se suoče sa ozbiljnim poteškoćama sa spavanjem.

Problemi sa spavanjem se često javljaju i kao simptom određenih fizičkih ili psihičkih oboljenja. Ponekad i okolnosti u kojima osoba živi ili radi mogu da budu uzrok poremećaja sna (ljekari, vozači kamiona i ostali radnici koji imaju noćne smjene i visokostresne poslove).

Najčešći uzroci nedovoljnog sna

Stres je najveći okidač kratkoročnih poteškoća sa spavanjem, tvrde stručnjaci.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply