Koja ministarstva u Vladi FBiH su pripala SDA, DF-u i HDZ-u

Demokratska fronta u Vladi Federacije BiH dobila je pet ministarskih pozicija, s tim što će za Ministarstvo za pitanja boraca i invalida predložiti zajedničkog kandidata u konsultacijama sa SDA, piše novinska agencija Patria.

Na sastanku u nedjelju sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, lider DF-a Željko Komšić, a što je danas prihvatio i lider HDZ-a Dragan Čović, dogovorio je da njegovoj stranci pripadnu Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, te Ministarstvo trgovine, Ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Kandidat za ministra u Ministarstvu finansija, oko kojeg su se koplja i lomila sve vrijeme, bit će usaglašen između DF-a, SDA i HDZBiH.

HDZ-u su pripala ministarstva prometa i komunikacija, zdravstva, kulture i sporta, pravde te prostornog uređenja, dok će SDA imati svoje ministre na čelu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, unutrašnjih poslova, obrta i razvoja, raseljenih lica i izbjeglica, te obrazovanja i nauke.

Imena kandidata za ministarske pozicije bit će dostavljena predsjedniku Federacije BiH, a potom će početkom naredne sedmice biti zakazana i sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti potvrđen novi saziv.

Možda vam se svidi

Comments are closed.