Koga Zubac najavljujući hapšenja upozorava da se skloni?

Goran Zubac, direktor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije želio davati bilo kakve informacije vezane za prošlosedmičnu akciju “Damask” u kojoj je uhapšeno 16 pripadnika vehabijskog pokreta, osumnjičenih za terorizam.

Novinarima je kratko samo kazao da će „naredne sedmice uslijediti nova akcija SIPA-e i nova hapšenja“, piše Patria.  

Najava prvog čovjeka SIPA-e o novim akcijama koje bi trebale uslijediti ove sedmice, krajnje je ili nesmotrena ili svjesno izrečena i poslana poruka onima koji bi navodno trebali biti uhapšeni.

Tako je u javnosti otkrivajući da SIPA priprema akciju, a čak i laici znaju se da se takvo što drži u strogoj tajnosti sve do posljednjeg trenutka, Zubac uz sve dosadašnje propuste koje je načinio kao direktor SIPA-e još jednom dokazao da nije dorastao toj poziciji.

Ili je pak itekako dorastao, ali u kontekstu povezanosti određenih političkih i kriminalnih struktura u ovoj zemlji, koje on ovakvim istupima u javnosti štiti.

Svakim danom sve jasnije postaje da ga na poziciji direktora, iako je protiv njega podignuta optužnica i čeka se početak suđenja na Sudu BiH te mu u međuvremenu oduzeto i pravo pristupa tajnim podacima, drži jedino i isključivo politika.

Javna tajna je da je na ovu poziciju zasjeo kao štićenik Milorada Dodika.  

Podsjećanja radi, Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi jer se tokom masovnih demonstracija 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović, te odbio angažirati Specijalnu jedinicu SIPA-e.  

Prije preuzimanja dužnosti direktora SIPA-e Zubac je bio na čelu policije u Trebinju.

(PATRIA)

Možda vam se svidi

Comments are closed.