Ko je bio George Floyd zbog čije smrti “gori” Amerika

Prema pisanju pojedinih medijima, Flojd je tog kobnog dana bio pod uticajem alkohola, ali nije bio nasilan.

Amerika danima “gori” zbog ubistva Džordža Flojda (46), a sve je počelo tako što su ga u prodavnici optužili da je pokušao da plati račun krivotvorenom novčanicom od 20 dolara, zbog čega je intervenisala policija, piše “Republika“.

Prema pisanju pojedinih medijima, Flojd je tog kobnog dana bio pod uticajem alkohola, ali nije bio nasilan. Majk Ajabumale, vlasnik prodavnice čiji su radnici zvali policiju, rekao je za “NBC News” da je Flojd bio redovna mušterija i da nikada nije pravio probleme. Prema njegovim riječima, moguće je da čak i nije znao da je novčanica falsifikovana.

On je nije bio prisutan kada se desio incident, ali je rekao da ga je jedna prodavačica pozvala, kada je vidjela kako se policija ophodi prema Flojdu.

– Plakala je i pitala me: “Šta da radim? On ne može da diše, ubijaju ga!” Rekao sam joj da pozove policiju zbog policajaca – ispričao je on.

Prije tragedije, Flojd je doživio istu sudbinu kao milioni Amerikanaca tokom pandemije koronavirusa – ostao je bez posla i pokušavao je da zaradi za život.

Flojd se preselio u Mineapolis iz svog rodnog Hjustona prije nekoliko godina u nadi da će naći posao i započeti novi život, rekao je Kristopher Haris, Flojdov prijatelj.

– Želio je da započne nov život, novi početak. Bio je sretan zbog promjene koju je izvršio – rekao je Haris.

Kao tinejdžer u Teksasu bio je fudbalska zvijezda koga su mnogi prozvali “nježni div”, zbog njegovog krupnog stasa.

Donel Kuper, jedan od Flojdovih bivših drugara iz razreda, rekao je da je Flojd bio uspješan sportista.

Možda vam se svidi

Leave A Reply