Ko će zapravo odlučiti ishod izbora u SAD i ime novog predsjednika

0

Populacija SAD se procjenjuje na 330 miliona ljudi, ali će zapravo vrlo mali broj odlučiti ko će biti novi predsjednik

 
Predsjednik SAD je najmoćnija pozicija na svijetu. Stoga se postavlja pitanje ko će odlučiti ko će se naći na ovoj funkciji nakon izbora 3. novembra 2020.
Populacija SAD se procjenjuje na 330 miliona ljudi, od čega 245 miliona osoba, koje su starije od 18 godina, imaju pravo glasa, što je 74 posto populacije.
Prema ranijem iskustvu, samo nešto više od polovine njih će iskoristiti svoje pravo glasa, odnosno oko 140 miliona ljudi, ili 42 posto populacije, navodi se u videu koji je objavio BBC.
No, američki predsjednik se ne bira ukupnim zbirom svih glasova, već svaka od 50 država većinom glasova bira jednog kandidata. Taj kandidat dobija sve glasove koje nosi ta država, i oni ulaze u ukupan skor.
Većina država tradicionalno glasa za republikance ili demokrate, i u tim državama nema posebne borbe niti iznenađenja.
Pred izbore 2020. samo je sedam neodlučnih država za koje nije poznato kako će glasati. Skoro kompletna kampanja i prikupljeni novac oba kandidata fokusirat će se na ove države.
Broj registrovanih glasača u ovih sedam država je 36,7 miliona, odnosno oko 11 posto ukupne populacije. No, većina građana čak i u ovim državama nikada ne mijenja strane. Među njima je samo 15 posto onih koji su neodlučni, a to je svega 5,5 miliona ljudi, odnosno manje od 2 posto populacije SAD.
Prethodni izbori 2016. pokazali su koliko važne ove države mogu biti. Donald Tramp (Trump) je tada pobijedio u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu za ukupno 107 hiljada glasova prednosti, odnosno 0,03 posto populacije.
On je postao predsjednik SAD iako je Hilari Klinton (Hillary Clinton) u ukupnom skoru osvojila više glasova.
Avaz