Knjiga dana: Ponoć u Sankt Peterburgu

Preporučujemo vam da pročitate roman “Ponoć u Sankt Peterburgu”, autorke Vanore Benet.

Kada sunce sutra izađe, pitam se gdje ćemo biti, ti i ja?

Sankt Peterburg, 1911. godina. Mlada Jevrejka Ina Feldman bježi u rusku prijestonicu u potrazi za utočištem. U vrijeme kada niko nije bezbijedan, porodica Leman prima Inu u svoj dom i pruža joj priliku da pokaže svoj talenat u njihovoj čuvenoj radionici za izradu violina.

Mlada ljepotica neće ostati nezapažena – vrlo brzo dvojica muškaraca počeće da se bore za njenu naklonost. Jaša, mladić strastvenog i neobuzdanog duha, zanesen idealima revolucije, učiniće da Inino srce zatreperi poput struna violina koje zajedno izrađuju. Sa druge strane, Horas, elegantni Englez zaposlen kod čuvenog Faberžea, uvijek zna kako da vrati osmijeh na njeno lice, a njegova urođena prefinjenost i blaga narav ulivaju spokoj i sigurnost.

7c54428fa90352dce4d54ab63e1d8957

Dok revolucija sve snažnije nagriza društvo i prijeti da se pretvori u anarhiju i krvoproliće, melodija davno zaboravljene violine postaće jedino utočište, a Ina će morati da odluči kome će povjeriti svoju sudbinu.

Od Raspućina do Lenjina, od raskošnih aristokratskih vila do surove oskudice, niti burne ruske istorije prepliću se u ovoj pripovijesti koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Ovu knjigu možete naći u svim knjižarama “Narodna knjiga”, po cijeni od 7,50 eura.

(kolektiv)

Možda vam se svidi

Comments are closed.