Knjiga dana: Izlet

Autorka bestselera Suzan Vriland opet se vraća, ovog puta sa živopisnim proučavanjem jedne od najomiljenijih slika na svijetu, Renoarovog Izleta.

Remek-djelo Ogista Renoara koje prikazuje grupu njegovih prijatelja kako uživaju jednog nedjeljnog ljetnjeg popodneva na terasi kafea na Seni blizu Pariza odmah se može prepoznati.

Kolekcionar umjetničkih djela, italijanski novinar, ratni heroj, bogati slikar, poznata glumica i Renoarova buduća žena između ostalih učestvuju u trenutku la vie moderne u vrijeme kad su socijalne slobode bile sve jače a Pariz se oporavljao od francusko-pruskog rata. Parižane je opijala želja za zadovoljstvima i težili su da od života stvore nešto izvanredno.

Renoar je želio isto i prihvatio se ovog velikog izazova u periodu ličnih kriza u umjetnosti i ljubavi dok se sve vrijeme suočavao sa problemima odanosti i razilaženjem u stilovima, koji su izjedali impresioniste.

izlet-suzan_vriland_v

Sa Renoarom kao naratorom, kao i njegovih sedam modela, sa Parizom i Senom u pozadini, Vrilandova nam osvijetljava ukus, hedonizam i umjetnost ere. Predivnom paletom treperavih, zanosnih karaktera ona oslikava njihove živote, ljubavi, gubitke i pobjede i sama stvara portret. 

Impresionistički blistav i human kao i Renoarova slika koja ga je inspirisala, roman Izlet je i sâm istinsko umjetničko djelo koje spaja očigledna zadovoljstva života i nemoguće težnje u jedinstvenu, povezanu viziju. Suzan Vriland je već neko vrijeme jedna od naših najboljih spisateljica, a ovo joj je do sada najbolja knjiga.“ – ROBERT OLEN BATLER, dobitnik Pulicerove nagrade

(kolekiv)

Možda vam se svidi

Comments are closed.