Knjiga dana: Hiljadu i jedna noć

Preporučujemo da pročitate knjigu “Hiljadu i jedna noć”, autorke Hanan el Šejh.  

Prepustite se opojnim pričama neustrašive Šeherezade, upoznajte kralja Šahrijara i zaplovite u egzotične predele Indije i Indokine u novoj, nesvakidašnjoj verziji čuvene pripovesti.

Nakon što je otkrio nevjerstvo svoje žene, okrutni kralj Šahrijar zahtijevao je da mu svake noći dovode po jednu djevojku, kojoj je oduzimao nevinost i ujutru je slao u smrt. Uprkos gnijevu njegovih podanika, u čijim srcima je tinjalo sjeme pobune, kralj Šahrijar nastavljao je sa svojim krvavim pirom. Lijepa Šeherezada, kćer kraljevog vezira, određena je da bude kraljeva sljedeća nevjesta. Mudra ljepotica ubrzo je skovala plan kako bi stala na put nesreći: kralju je svake noći pripovijedala po jednu priču koja je uvijek pred zoru dostizala dramatični vrhunac. Obuzet radoznalošću, kralj je ostavljao Šeherezadu u životu čekajući sa nestrpljenjem da priču privede kraju.

Poput nesagledivog okeana, moćne bujice nenadmašnog pripovijedačkog dara čitavog Istoka utkane su u nezaboravnu pripovijest koja je trajala hiljadu i jednu noć. Čuveni vladari, bajkoviti predijeli i nezaboravne junakinje obuzeće sva vaša čula – a onda će nestati sa prvim osvitom zore, samo da bi ponovo oživjeli kada Mjesec opet zagospodari nebeskim svodom. 

HILJADU-I-JEDNA-NOC-000046198178226

(kolektiv)

Možda vam se svidi

Comments are closed.