Klupko opasnih zmija u centru Sanskog Mosta uplašilo građane

Klupko zmija koje se sunčaju na kamenitoj obali Sane, u neposrednoj blizini gradskog mosta u Sanskom Mostu, neugodno je danas iznenadilo grupu šetača, koji su tom prilikom fotografisali gmizavce. Sudeći prema fotografijama radi se o otrovnoj i opasnoj vrsti – poskoku.

Prema njihovim riječima, izbrojali su ukupno devet zmija na lokalitetu, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze ugostiteljski objekti s terasama.

“Iznenadili smo se i uplašili, jer je bilo više zmija na malom prostoru, neke su pobjegle u rupe na obali, a neke se nisu nimalo uplašile”, kaže jedan od svjedoka ovog događaja, pišu Nezavisne.

Inače, sve je više očevidaca koji ukazuju na zmije ovih dana, a sunce i proljetne temperature izmamile su ove gmizavce, koji izlaze na površinu iz svojih zimskih skloništa.

Ipak, stručnjaci kažu da zasad nema informacija o tome da su se zmije pojavile u neuobičajeno velikom broju.

Prema njihovim riječima, sunce i toplo vrijeme pogoduju ovim gmizavcima zbog toga što su protekla dva mjeseca bila hladna, pa su zmije jedva dočekale prvo sunce da izađu iz skloništa.

“Zmija se ne treba plašiti niti ih ubijati, jer su one važan faktor za očuvanje ravnoteže u eko-sistemu. Zmija nikada neće napasti prva, ona djeluje isključivo u samoodobrani”, kaže veterinar Senad Bešić.

Prema njegovim riječima, na ovim prostorima postoje tri vrste zmija otrovnica – poskok, šarka i planinski žutokrug.

Prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo USK, ovdašnje zdravstvene ustanove su opskrbljene dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog otrova.

U slučaju da zmija ugrize čovjeka, preporučuje se imobilizacija i transport do najbliže zdravstvene ustanove.

Možda vam se svidi

Leave A Reply