11.8 C
Kakanj
Petak, 7 Maja, 2021

Klizište na lokalitetu Malješ: Danas će biti angažirana mehanizacija sa ciljem rasterećenja padine, porodice koje su evakuisane su smještene kod rodbine

Petak, 10.mart 2017.godine, 7:30 sati: Nakon što je u četvrtak 9.marta 2017.godine došlo do pojave  klizišta na lokalitetu Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, Općinski štab civilne zaštite Kakanj žurno je reagirao. Izvršena je preventivna evakuacija oko 50 osoba zbog sigurnosnog rizika. Odmah je angažirano stručno lice – geolog koje je na licu mjesta izvršilo preliminarnu analizu koja će biti osnov za interventne mjere, a realizirane su i aktivnosti na uklanjanju svih tereta koji su vršili pritisak na čelo klizišta.

Već danas će biti angažirana mehanizacija sa ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište, a bit će poduzete i druge mjere sa ciljem otklanjanja sigurnosnog rizika. Cilj je da se u što je moguće kraćem vremenskom periodu osiguraju uslovi za povratak ljudi svojim kućama.

Danas u 9:00 sati bit će održan sastanak sa predstavnicima porodica koje su iseljene kako bi se ljudima pojasnilo šta će se raditi danas i narednih dana u cilju osiguranja uslova da se evakuisane porodice vrate svojim kućama.

Sve porodice koje su evakuisane su smještene kod rodbine, izuzev jedne porodice koja je smještena u Motelu “Tiron” u Kaknju. Troškove smještaja u Motelu “Tiron” će platiti Općina Kakanj. Obzirom da iseljenje iz domova znači i povećanje životnih troškova, Općinski štab civilne zaštite će svim porodicama odobriti interventna sredstva.

Obzirom da su se pojavile određene dezinformacije o ogromnim stijenama i velikoj količini zemlje koja je zatrpala kuće, želimo pojasniti da na kućama nema većih oštećenja izuzev manjeg oštećenja fasade koje je nastalo nakon što su se 3 kamena iz zone klizišta kotrljala do kuća.

Pojavile su se i određene špekulacije o razlozima pokretanja klizišta. Želimo pojasniti da relevantne činjenice o razlozima pokretanja klizišta mogu iznijeti samo stručne institucije i stručna lica. (Press Općine Kakanj)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154858450451005.1073742058.243539801004&type=1&l=672ff68d8e

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO