Klizište kod Maglaja ugrožava šest kuća (FOTO)

Na maglajskoj općini registrovano je preko 600 klizišta, a svakim danom javljaju se i nova. U mjesnim zajednicama Kosova, Jablanica, Bradići, Mladoševica, Misurići, Ravna i drugim, aktivirana su veća klizišta koja ugrožavaju kuće i puteve.

U MZ Moševac, u naselju Moševačke bare koje se nalazen stotinjak metara iznad magistralnog puta M-17, već tri godine mještani strahuju od pokrenutog zemljišta koje se nalazi iznad njihovih kuća.

Ovdje, do prije tri godine, nije bilo problema. Međutim, otkako su vlasnici počeli gajiti žito, navodnjavati parcelu i iskopali bunar, moja i komšijina kuća posebno su ugrožene. U posljednje vrijeme primijetili smo oštećenja i na drugim kućama. Klizište je «sišlo» skoro do naših kuća. Vidimo kako se zemljište pomjera, na mjestima se diže put, u mom dvorištu je pukao potporni zid, kod komšije se garaža «odvojila» od kuće. Za posljednjih padavina, bunar se potpuno napunio vodom i zemljište se ponovno pokrenulo. Ja auto ne smijem uvesti u garažu“, priča nam mještanin Jasmin Hasanbašić i dodaje da su problem prijavili u Službu Civilne zaštite.

Osnovni razlog, kakvo tvrde mještani, su izvori ili tzv. Moševačka vrela. “U vrhu njive je kao močvara, ne smiješ ući, u površini od oko 500 kvadrata. Nekada je tu bio kanal i dovedena voda do česme. Sada je taj tok vode skrenut u drugom pravcu. Voda više nema svoga prvaca, nego se razliva po njivi“, dodaje Hasanbašić. U naselju je trenutno ugroženo šest kuća.

Ja sam ovdje 30 godina i nikada nisam imao problema. Ovdje je nekada bila česma, voda se pila, ali te vode više nema. Za sve ovo kriv je ljudski faktor. Sva mi je kuća popucala, od sjeline je dijeli 12 metara. Šta da radim, ne znam“, dodaje mještanin Smajo Bećirević.

Mještani misle da je rješenje ovog velikog problema u manjem novčanom iznosu uz pomoć nadležnih i dobroj volji komšija. “Ovo bi se moglo riješiti drenažama, a kako se radi o tuđoj zemlji, nadležni se trebaju usaglasiti sa vlasnicima i da se to uraditi. Ugroženo je šest kuća, a nisu one marka ili dvije. Nećemo valjda pod šatore na ovakvo vrijeme“, rekao nam je na kraju Jasmin Hasanbašić.

Možda vam se svidi

Comments are closed.