Kladionice u FBiH u prošloj godini ostvarile skoro 600 miliona KM prometa

Vrijeme je da se kladioničarski svijet u Federaciji zakonski bolje uredi, stav je entitetske Porezne uprave.

Prijedlog je da se svi dobici, ali i igre jednako oporezuju, jer su rezultati iz prošle godine pokazali da su kladionice isplatile 442 miliona maraka dobitaka do sto maraka, a koji nisu oporezovani. Kladionice u BiH državi duguju gotovo 50 miliona maraka.

Dobici na kladionicama su nejednako oporezovani. Na dobitke do sto maraka ne plaća se porez na dohodak. Iz Federalne porezne uprave navode da se sumnja kako se i dobici preko sto maraka dijele na više listića, a kako bi se izbjegle obaveze prema državi.

“U 2015. godini po osnovu ovih dobitaka ukupno je isplaćeno preko 442 miliona maraka, ali po ovom osnovu nije bilo nikakvih prihoda u budžete. Prijedlog naše inicijative je da se svi dobici jednako oporezuju, to jeste da se i na dobitke do sto maraka plaća porez na dohodak, kao i na druge prihode”, istakao je Šerif Isović, v.d. direktora Porezne uprave FBiH.

Prikupljena sredstva bi išla na račun fonda PIO. Isović smatra da bi ovo spriječilo zloupotrebe.

“A ako bi se zadržali trendovi koji su se dogodili u 2015. godini, samo po ovoj stavci bio bi prihod od 44 miliona”, dodao je Isović.

Vrijeme je i za izmjene Zakona o igrama na sreću, kategoričan je Isović. Aktuelni je na snazi od polovine prošle godine i različito oporezuje igre na sreću, ovisno radi li se o snimljenim ili o igrama koje se dešavaju u realnom vremenu. Za prve se plaća paušal od 300 maraka po uplatnom mjestu, a promet na iste u 2015. godini gotovo je 379 miliona. Na ostale igre plaća se samo pet posto naknade.

“Naš prijedlog je da se propiše obračun uplata za igre na sreću po svakoj pojedinačnoj uplati. Ukoliko bi se zadržala stopa od pet posto, efekat na budžet bi bio preko deset miliona maraka”, tvrdi Isović.

Čini se upravo zbog problema s kladionicama, te teške naplate milionskih dugova, jer u drugostepenom postupku konačnu riječ ima federalno Ministarstvo finansija, iz Uprave traže i tu izmjenu.

“U UIO je drugačije rješenje, pa se i drugostepeni postupak vodi u Upravi. Nemamo ništa protiv da se uvede i trostepeni postupak, ali ako sam odgovoran za rad PU, onda moram uticati i na legalnost tog rada”, zaključio je Isović.

Ukupan porezni dug kladionica iznosi oko 49 miliona maraka, navode iz Porezne uprave. Dug je u procesu prisilne naplate, a samo jedna od kladionica je prestala s radom. Kladionice koje posluju na području Federacije imale su promet u prihod od 597 miliona, dok su u budžet uplatile nešto manje od 30 miliona maraka. Iz Uprave očekuju i racionalno ponašanje vlasti po pitanju predloženih rješenja, jer se ne radi o politici, već o racionalnim rješenjima.

(TV1.ba)

Možda vam se svidi

avatar