Kinezi namerno mijenjaju klimu, kiše u pustinji

Kineska agencija za planiranje odobrila je projekat vredan 168 miliona dolara kojim bi se promijenilo vrijeme u sušnim dijelovima sjeverozapadne Kine i izazvala kiša na području 1,5 puta većem od Francuske.

Projekat je deo vladinog programa za promjenu vremenskih prilika i trajaće tri godine, javlja ruski državni medij RT, pozivajući se na kineske medije.

Kineski meteorolozi smatraju da bi tom investicijom moglo da se podstakne padanje snijega i kiše na području od 960.000 kvadratnih kilometara, što je 10 odsto površine Kine, odnosno 1,5 puta veća površina od Francuske.

Novac će pokriti kupovinu četiri nova aviona, unapređivanje karakteristika osam postojećih aviona i razvoj 897 lansirnih rampi za rakete, kao i povezivanje 1.856 uređaja sa digitalnim kontrolnim sistemom.

Projekat izazivanja kiše bi trebalo da pomogne “ekološkoj bezbijednosti, alokaciju vodnih resursa, borbu protiv suše i sprečavanje izbijanja šumskih požara” u provincijama pogođenim nedostatkom vode, rekao je He Šengcun iz kancelarije za “uticaj na vremenske prilike” provincije Kinghaj.

Kineske sjeverozapadne provincije – Gansu, Kinghaj, Šansi, Ningsija i Sinđijang – jesu veliki pustinjski predjeli u kojima rijetko pada kiša.

U tim dijelovima Kine ljeta su vrela i suha, a zime veoma hladne i oštre.

Šengcun je rekao da je vještačkim izazivanjem kiše količina padavina porasla za 55 milijardi kubnih metara od 2006. godine do 2016. godine, što je oko 150 odsto više vode od one u akumulacionom jezeru najveće hidroelektrane na svijetu “Tri klanca”, koja ima kapacitet od 22.500 megavata.

Kiša se izaziva “sijanjem u oblacima”, odnosno lansiranjem u oblake raketa napunjenih hemikalijama koje ubrzavaju stvaranje kristala leda koji se zatim pretvaraju u kišu.

Kina za te svrhe koristi vojne avione.

Stvaranje kiše se koristi i za “čišćenje” vazduha u Kini, gdje je smog veliki problem u mnogo gradova.

Uticanje na vremenske prilike je učestalo u Kini u posljednjih nekoliko godina.

Tokom 2008. godine lansirano je više od 1.000 raketa sa srebro-jodidom u nebo iznad Pekinga prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, kako bi se rastjerali oblaci i otjerala kiša.

Peking ima i “razvojni plan” za promjenu vremena do 2020. godine.

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar