Kineska sonda ‘Chang'e 4’ sletjela na tamnu stranu mjeseca

Kineska sonda “Chang'e 4” sletjela je na tamnu stranu Mjeseca, nakon što je lansirana iz centra Sichang, na jugozapadu Kine, javila je kineska centralna televizija.

Sonda se spustila i poslala fotografiju satelitu “Queqiao”, koji će prenositi komunikacioni signal kontroli misije na Zemlji sa dalje strane Mjeseca.

Dalja hemisfera Mjeseca, poznata i kao “tamna strana”, nikada nije vidljiva sa Zemlje i nije istražena iako je snimljena 1959. godine, javio je AFP.

Sonda je lansirana 8. decembra, a ušla je u lunarnu orbitu 12. decembra. Ovo je prvo mekano slijetanje na tamnoj strani Mjeseca.

Rover “Chang'e-4” nosi šest eksperimenata iz Kine i inostranstva, uključujući niskofrekventne astronomske eksperimente, kako bi se iskoristila prednost nepostojanja interferencija na daljoj strani Zemljinog satelita.

Sonda će obaviti i mineralne i radijacijske testove, saopštila je Kineska nacionalna administracija za svemir.

Tokom lunarne noći, koja traje 14 zemaljskih dana, temperatura pada na minus 173 stepena Celzijusova, a za vrijeme lunarnog dana, koji takođe traje 14 zemaljskih dana, temperatura raste na 127 stepeni Celzijusovih.

(Srna)

Možda vam se svidi

avatar