Kina nudi ženama odsustvo s posla tokom “onih dana”

Kineska provincija Anhui složila se da ženama koje trpe velike bolove tokom menstrualnog ciklusa omogući odsustvo s posla.

Sve žene, koje zbog jakih bolova žele da izostanu s posla, moraće da donesu potvrdu ljekara iz legalnih medicinskih instituta ili bolnica kao dokaz, piše sajt China.org.

Anhui nije prva kineska pokrajina koja se odlučila na takav potez. Pokrajine Shanxi i Hubei već su uvele tzv. menstrualno bolovanje, prenosi B92.

Zakoni koji ženama omogućavaju odsustvo na poslu tokom menstruacije primjenjuju se i u Južnoj Koreji, Japanu, Indoneziji i Tajvanu. Najdarežljiviji je Tajvan, koji daje tri dana odsustva, dok u Indoneziji žene rijetko koriste ovu mogućnost zbog napornih medicinskih pregleda.

Kompanija Nike jedina je u svijetu koja je uključila ovakvu vrstvu odsustva u svoj kodeks poslovnog ponašanja, piše Independent.

Prema istraživanju organizacije Pub Med Health, jedna u 10 žena ima toliko snažne grčeve i bolove tokom ciklusa, da ne može normalno da obavlja svakodnevne aktivnosti. Ovo stanje u medicini poznato je kao disemenoreja.

Možda vam se svidi

avatar