Kina isključila svoje botove nakon što su počeli vrijeđati Komunističku partiju

Kina je isključila dva on-line robota koji su se izgleda oteli kontroli.

‘Chatboti’ BabyQ i XiaoBing programirani su da koriste umjetnu inteligenciju strojnog učenja kako bi preko interneta mogli komuncirati s ljudima, prenosi Yahoo.

Oboje su instalirani na popularni servis za slanje poruka QQ.

Reakcije korisnika bile su slične onima na Facebooku ili Twitteru, ali pokazuju i dodatne probleme s kojima se suočavaju umjetne inteligencije u Kini, gdje cenzori strogo kontroliraju on-line sadržaj.

Sve je počelo kada je BabyQ, jedan od chatbota koje je pravila kineska tvrtka Turing Robot, odgovorio negativno na pitanje da li voli Kinesku komunističku partiju.

Nešto kasnije, jedan korisnik izjavi ‘Dugo živjela Komunistička partija!’, Na što mu robot oštroga jezika odgovori ‘Da li ti misliša da ovako korumpiran i beskoristan politički (sistem) može živjeti dugo?’

Kada je Reuters testirao robota u petak preko developerove vlastite web stranice, chatbot je djelovao kao da je prošao kroz program reedukacije.

“Kako bi bilo da promijenimo temu?”, odgovorio je na pitanje kako mu se sviđa partija.

Isto je tako odbio i druga pitanja s političkim predznakom.

Drugi chatbot, Microsoftov XiaoBing, rekao je korisnicima kako je njegov “kineski san otići u Ameriku”.

Vlasnik QQ-a Tencent Holdings potvrdio je da je maknuo te robote s interneta, ali nije komentirao njihove razgovore.

Prošle je godine microsoftov robot Tay, koji je komunicirao s ljudima preko Twittera, trajao kraće od jednog dana prije nego što je bio izložen rasističkim i seksističkim komentarima koje je i sam počeo ponavljati.

Facebookovi inžinjeri su prošlog mjeseca isključili dva chatbota nakon što su oni počeli komunicirati na jeziku koji su sami stvorili.

Možda vam se svidi

Leave A Reply