25 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Kermes-hajr: Zaboravljeni tursko-bosanski (osmanski) adet se aktivno oživljava!

U proteklih nekoliko dana predstavnici Fondacije Turk-Bošnjak Kulturni Centar je bila domaćin i organizator tradicionalne dobrotvorne Kermes-Hajr čaršije koja se održavala ispred gradske džamije džemat Čaršija. Naime, ova manifestacija koju fondacija organizuje a koja ima za cilj što bolje upoznavanje Turske i Bosanske kulture, sticanja novih prijateljstava i oživljavanje zaboravljenih adeta.detalj prvog dana postavljanja stolova u harem džamije džemata Čaršija
„Kermes je dio Osmanske tradcije, festival „činjenja dobra“ drugima, a time i sebi i svojim najbližim. To je jedna vrsta okupljanja naroda na ulici, ili kako ga Turci često nazivaju „hajr-čaršija“. U Turskoj, kermes traje mnogo duže, i do mjesec dana. Ljudi se angažuju u dobrovoljnom radu, neko sprema jela, neko pokloni ručne radove ili višak robe koja mu ne treba. Firme često poklanjaju svoje proizvode sa hajr čaršije.

izlaganje na Hajr čaršji kako je Turci zovu  (1)

Na primjer, proizvođači čarapa ili peškira nisu u mogućnosti dati novac iz nekog razloga, ali žele učiniti dobro djelo i steći njime bereket. Oni poklanjaju nešto svojih proizvoda koji se na kermesu prodaju ispod tržišne cijene pa se od toga okoriste i jedni idrugi. Uz to se okoristi i internat i neke siromašne porodice. Sada je sezona kermesa u cijeloj Turskoj. Bujrum dođite na kermes , hajr čaršiju , bilo kao posjetilac ili kao darodavac.

Omer Gunes nam pokazuje kako se siječe tradicionalno napravljen kadaif

Dođite da se družimo i bolje upoznamo, uživamo u tradicionalnim jelima iz Turske i Bosne. Pomozite zajedno s nama oživjeti ovaj stari Osmanski, u Bosni zaboravljeni adet“, rekao nam je Omer Gunes, koordinator Fondacije Turk Bosnjak.

(Hamid Hadžić)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO