Kantonalni sud pojasnio zašto je Mudželet pušten iz pritvora

Kerim Mudželet iz pritvora je pušten 19. aprila po rješenju Kantonalnog suda. U decembru 2016. godine je Mudželet osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je usmrtio Jelenu Opričić, državljanku Srbije.

Kako je navedeno u obrazloženju Kantonalnog suda u Sarajevu za N1, Mudželetu je ukinut pritvor jer je istekao zakonom propisani rok od godinu dana nakon odluke Vrhovnog suda FBiH.

“Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 19.04.2018. godine prema optuženom Mudželet Kerimu je ukinut pritvor iz razloga što je nakon donošenja odluke Vrhovnog suda FBiH, kojom je ukinuta presuda ovog suda, protekao zakonom propisani rok od godinu dana, a u kojem roku ovaj sud nije okončao ponovni potupak i donio odluku.

U odnosu na pitanje zbog čega sudsko vijeće u ovom predmetu nije donijelo novu presudu u roku od godinu dana, ističemo da u navedenom predmetu, prema Rješenju Vrhovnog suda FBiH novi glavni pretres se morao voditi pred potpuno izmijenjenim vijećem, iz kojeg razloga sud nije imao zakonske mogućnosti čitanja ranije izvedenih dokaza, nego je iste morao ponovo provesti.

Nadalje, u ponovnom suđenju Kantonalno tužilaštvo KS je insistiralo da se neposredno pred sudom sasluša svjedok oštećeni inače državljanin SR Njemačke, koji je po pozivu ovog suda za saslušanje na glavnom pretresu obavijestio sud, da nije u mogućnosti pristupiti na zakazani pretres zbog čega je bilo potrebno dodatno vrijeme kako bi se obezbijedilo njegovo prisustvo na glavnom pretresu radi davanja iskaza”, navedeno je u obrazloženju Kantonalnog suda u Sarajevu, prenosi N1.

Možda vam se svidi

Leave A Reply