Kako znati da vam prisluškuju mobitel

0

Jedan od vjerovatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona. Opipajte svoj mobilni u vrijeme kada ga ne koristite – ako je topao ili čak vreo, to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplota pojavljuje uglavnom prilikom korištenja (ili neposredno nakon punjenja) telefona. 

Ako punite telefon češće nego inače, to je još jedan znak potencijalne prijetnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi neko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši. 

U posljednje vrijeme nekoliko virusa hara Androidima. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefon “inficiran” obavi razgovor, “spusti slušalicu”, a onda njegov sagovornik još 10 sekundi može slušati razgovor u okolici “zaraženog” telefona. 

Kada isključujete telefon i primijetite veliku zadršku, pozadinsko osvjetljenje dugo gori ili, jednostavno, telefon odbija da se isključi, moguće je da vas prisluškuju. Atipično ponašanje telefona uvijek je upozoravajuće iako opisani problemi mogu biti izazvani problemima s hardverom ili softverom telefona.

Događa li se da se na telefonu iznenada upali pozadinsko osvjetljenje, ili se same od sebe postavljaju neke aplikacije, ili se uređaj sam isključuje? Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontrolira telefon. Ipak, imajte u vidu da identično ponašanje može biti posljedica smetnji prilikom prijenosa podataka.

Kada razgovarate, telefon koji se prisluškuje može “ispuštati zvukove”: nešto poput eha, električno pražnjenja, “klikova”… Doduše, ovo ne mora značiti da ste žrtva “špijuna” – možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gdje se svašta čuje. 

Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređaja (poput televizora) i on im stvara smetnje, to može biti posljedica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajeva smetnje su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da vas prisluškuju.