Kako suzbiti nasilje nad ženama: Mladi Mostara nude rješenja

Nasilje nad ženama sve više je prisutno i u bh. društvu.

Pouzdane brojke o žrtvama ne postoje, ali određeni pokazatelji kažu da je svaka četvrta žena u BiH žrtva nasilja. Struka naglašava da se bez obzira na aktivnosti usmjerene na edukaciju žena i javnosti o problemu nasilja, u obrazovnim institucijama ne radi u mjeri u kojoj se radi u uređenim društvima.

Organizacija Snaga mladih iz Mostara tim je povodom bila inicijator akcije pod sloganom “Isključimo nasilje nad ženama”, s ciljem podizanja svijesti o sprječavanju nasilja nad ženama. Akciju je podržala i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

– Akcija je dio kontinuirane saradnje Snage mladih sa srednjim školama sa područja HNK-a, podsjetio je menadžer ove organizacije Nedim Mičijević, napominjući da je šetnja ustvari samo nastavak edukativnih radionica koje su pokrenute u školama. Mladi ljudi, učesnici šetnje svojim sugrađanima koje su sretali dijelili su letke na kojim su se nalazili rezultati njihovih istraživanja, ali i načini na koji se stopa nasilja makar u određenoj mjeri može umanjiti.

Iako je naša zemlja potpisnica brojnih međunarodnih konvencija u oblasti ljudskih prava, domaće institucije više bi trebale voditi računa o njihovom provođenju. Sigurne kuće vrlo često muku muče sa finansijama, a neke od njih opstaju zahvaljujući uglavnom međunarodnim fondovima i organizacijama.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply