Kako opisati istinskog kakanjskog patriotu i zaljubljenika u kakanjski zavičaj: Jednostavno, kupuje u Kaknju, kupuje i koristi kakanjsko!

Poštovani građani Kaknja, želimo podsjetiti na jednu činjenicu koja je veoma važna za sve nas. Radi se o našem odnosu prema proizvodima i uslugama koje su izvorno kakanjske, te proizvodima i uslugama firmi koje dođu poslovati u Kaknju i koje kroz svoje poslovanje pokažu korektan odnos prema građanima Kaknja i kakanjskoj lokalnoj zajednici, te time zasluže da se i njihova djelatnost i njihov proizvod ili usluga smatraju kakanjskom.

Podržimo kakanjsko, naše, domaće, lokalno, izvorno i na taj način pokažimo snažnu zavičajnu ljubav i snažan osjećaj pripadnosti kakanjskom zavičaju.

Kupujmo proizvode i koristimo usluge kakanjskih firmi, poduzetnika, poljoprivrednih proizvođača, ugostiteljskih i drugih poslovnih subjekata…

Treba jasno i otvoreno akcentirati činjenicu da kupovinom bilo koje vrste proizvoda (ili korištenjem usluga) u drugoj općini direktno podstićemo zapošljavanje u toj općini, a ne u Kaknju. Dakle, novog zapošljavanja i novog napretka u Kaknju teško može biti bez jasno naglašene i u praksi pokazane svijeti da kupovina u Kaknju znači podsticaj zapošljavanju naših nezaposlenih sugrađana, komšija, prijatelja, poznanika… Kada takva svijest bude na vrhunskom nivou tada će i svaki kakanjski poslovni prostor biti mjesto poduzetničke djelatnosti i izvor egzistencije za brojne osobe. Tada će se svaki raspoloživi podrum, prizemlje, garaža i pomoćni objekat pretvarati u poslovni prostor i mjesto realizacije biznisa, a sve to će donijeti nova zapošljavanja i prosperitet u Kaknju.

Mlijeko kupujmo od onih koji otkup svježeg kravljeg mlijeka vrše u Kaknju, od naših komšija kupujmo povrće, voće, mlijeko, sir, podržimo naše ugostitelje, trgovinske subjekte, proizvođače…

Takav vaš odnos prema kakanjskom proizvodu ili usluzi omogućit će nekome iz Kaknja da sebi i svojoj porodici osigura egzistenciju i da možda zaposli još nekoga kome je posao potreban.

Posebno ukazujemo na činjenicu da trebamo kupovati i koristiti usluge kod onih koji su svima nama podrška i oslonac u humanitarnim akcijama i prirodnim nesrećama kakvih je bilo u Kaknju. Svi mi dobro znamo koje je tada pomagao, donirao hranu i potrepštine, kamione i materijal za borbu sa poplavama, znamo ko je gradio kuće za socijalno ugrožene, donirao novac, znamo ko ima volje i htijenja da uređuje fasade na zgradama kolektivnog stanovanja, znamo ko pomaže kakanjski sport i kulturu, znamo ko su skromni i vrijedni ljudi iz našeg komšiluka koji uz pomoć mehanizacije i podsticaja koje su dobili nastoje nešto proizvesti i prodati i od toga djecu školovati…

Ako imamo dileme vrlo jednostavno se može doći do informacije šta je to kakanjsko. Primjera radi, u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača “KAP” Kakanj može se dobiti informacija o ponudi kakanjskih poljoprivrednika, u udruženjima pčelara može se saznati gdje i od koga se može nabaviti kakanjski med, sportski klubovi na opremi nose imena onih koji im pružaju podršku…

U Udruženju poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” Kakanj moguće je saznati ponudu kakanjskih privrednih društava i dobiti informaciju o kakanjskim proizvodima vrhunske kvalitete-proizvodima koji se prodaju i u zemljama Evropske unije.

Naravno, nekih proizvoda i usluga u Kaknju nema, pa se distribuiraju iz drugih sredina, ali i tada treba promatrati ko ih distribuira i da li je nešto dobro za Kakanj učinio.

Naš odnos prema kakanjskom i onima koji pomažu Kakanj je izraz naše ljubavi i ponosa zbog pripadnosti kakanjskom zavičaju. Kakanj je danas grad pobjednika i jedan od zamajaca koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu snažno vuče naprijed i zato svi s ponosom kažimo – ja sam iz Kaknja i volim, kupujem i koristim sve što je kakanjsko i kupujem od onih koji su pokazali korektan odnos prema  meni, mojim sugrađanima i mom gradu Kaknju.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar