Kako odjenuti dijete zimi?

Ako je vani snijeg i jako hladno, dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu su potrebni i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete smoči, treba ga presvući. Osnovno pravilo odijevanja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: odjenite dijete onako kako ste i sami odjeveni, a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje dišne putove na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzira, pa ako je predio oko bebinih usana i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami. Bitno je da se malu djecu ne odijeva pretoplo, jer bebe, kada se rode, još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topli zimski muf i deka za pokrivanje pa se beba u šetnji može raskomotiti. Ako bebi procuri nosić dok ste vani, nemojte se brinuti, kad uđete u toplo, trebalo bi prestati. Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom koja je prilagođena zimskim mjesecima kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Vrlo su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu, jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu klizati i skijati ako pokažu zanimanje. Kada započnu klizati, potrebno je da često kližu kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju strah i osjećaju se važno što nauče neku novu aktivnost. Na sankanje i grudanje mogu čim nauče stajati/sjediti. U početku, potrebno je da ih netko drži na sanjkama, a kasnije, kako rastu, mogu i sama. Nije strašno ako dijete tijekom igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pozornost da izbjegavaju gađanje u lice kako ne bi promrznuli otkriveni dijelovi tijela.

Pustite svoju djecu neka se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane uz zdravlje djece koja borave vani na zimi dugoročne su. Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodne su za razvoj virusa, koji se brzo šire s jednog djeteta na drugo.

Možda vam se svidi

avatar