Kako je majka iz Hrvaca završila na sjeveru Europe: ‘Nismo otišli zbog novca. Iz Hrvatske su nas otjerali uhljebi i nepravda‘

0

Priča o malom Nikoli Jukiću iz Bitelića, kojemu je ravnateljica sve do prošlog tjedna branila da se od svoje kuće do škole u Hrvacama vozi polupraznim školskim autobusom, odjeknula je i do Stockholma.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U našu redakciju javila se Jakica Lovrić, majka troje djece, koja je do lani s obitelji živjela u toj maloj općini Cetinske krajine i na svojoj koži osjetila kako naš odgojni sustav djeluje u praksi.

– Odlučila sam progovoriti u kakvom društvu živimo. U njemu danas nema mjesta za ljude koji žele normalni život, koji ne žele biti stranački opredijeljeni, već napredovati isključivo svojim radom, a to isto žele i za svoju djecu – kaže Jakica i započinje svoju priču.

STATUT ŠKOLE POSTAO TAJNI DOKUMENT
– Žalosno je da u svim državnim ustanovama u općini Hrvace vladaju nepotizam, stranačke iskaznice i krvna slika. Konkretno u Osnovnoj školi Dinka Šimunovića predstavnici Županije su pomno odabrani od strane zamjenika načelnika općine Hrvace Jakova Titlića, kao i predstavnik roditelja, a sve da se može lakše uhljebljivati – navodi Lovrić i tvrdi da su ona i drugi roditelji zbog čitavog niza nepravilnosti i nanesenih nepravdi pisali županu Blaženku Bobanu, ali nikada odgovor nisu dobili, dok ih je županijski pročelnik za obrazovanje Tomislav Đonlić uputio na isti taj – Školski odbor. Ni tu nisu bili puno bolje sreće.

– Nastava u popodnevnoj smjeni je i prije korone trajala manje od zakonom propisanog pa smo tražili pravilnike i statut škole usmenim i pismenim putem.

Zatražili smo navedeno od ravnateljice Zorke Buljac, a odgovor dobili od tajnika, inače diplomiranog pravnika, koji nam je rekao kako su to tajni dokumenti i da ih možemo čitati u školi bez snimanja. Da nije žalosno, bilo bi smiješno da jedan diplomirani pravnik ne zna kako je statut javni dokument, kao i većina pravilnika. Ali kako bi i znao kada je na to radno mjesto došao po stranačkoj liniji?! – veli naša sugovornica.

Navodi tu i drugi, treći… slučaj:

– Ista ravnateljica je dozvolila prodaju pekarskih proizvoda u samom prostoru škole, a odabrana pekara je dobila njezin “blagoslov”. Prilikom nadzora sanitarne inspekcije, međutim, utvrđeno je da na zapakiranim pekarskim proizvodima nema deklaracije, nije se izdavao račun, a osoba koja je prodavala nije imala sanitarnu iskaznicu. Kada smo se pobunili, obrazloženje ravnateljice je bilo da se ona ne bavi time što pekara radi, da nije na njoj da to provjerava, ali je bitno da je “omogućila djeci marendu”.

UZALUD VAM ŽALBA
Bilo je tu i pitanje domara, supruga ravnateljice, koji je imao 8-satno radno vrijeme, ali efektivno je u poslu provodio sat vremena. Bio je “fikus” u školi jer za sve popravke su se uzimali seoski obrtnici.sti taj domar je umirovljen, ali je zbog velikih “potreba” vraćen da radi četiri sata na istom radnom mjestu. Naravno uz blagoslov Školskog odbora.

Da ne govorim kako je samovoljno jednom prilikom prekinuo natjecanje i zabranio rad Taekwondo klubu “Osinium” iz Sinja u dvorani. Oni su se žalili osnivaču škole, tj. Županiji, pa čak i iznijeli konkretne optužbe da se novac uzimao na crno. Sve uzalud! Ravnateljica i domarova supruga se branila da Klub nije htio potpisati ugovor. I da, u istoj školi radi i ravnateljičina kći. Baš čudno?! – veli Jakica Lovrić i pita se što je još potrebno da se oni koji bi trebali pozabave nepravilnostima u i oko škole u Hrvacama.Puno drukčije nije ni u lokalnom vrtiću, u čijemu je vijeću godinama prije preseljenja u Švedsku bila predstavnica roditelja.

– Tamo je nedavno bio natječaj za radno mjesto spremačice. U stalni radni odnos nije primljena žena koja je dvije godine na tom mjestu radila kao zamjena, već su uzeli osobu koja je “socijalni slučaj”. Baš čudno da socijalni slučajevi u nas eto imaju bazene ispred kuća!