Kako je Kakanj postao riješenje za zagrijavanje Zenice i Sarajeva (Video)

Godinama se već raspravlja o tome šta bi bilo pravo rješenje za grijanje građana Zenice, ali i Sarajeva. Rješenje postoji na pola puta između ova dva grada, tačnije  u Kaknju i termoelektrani u tom gradu. Četvrta studija izvodljivosti koju je uradio Mašinski fakultet u Sarajevu pokazala je da bi ovo bio opravdan projekt, a dovođenje toplinske energije samo do Sarajeva koštalo bi više od  200 miliona maraka.

No propustile su vlasti ali i nadležne institucije da uz gradnju autoputa na dionici Sarajevo- Zenica na Koridoru 5c, polože i vrelovodne cijevi. Značilo bi to značajne uštede. Termoelektrana Kakanj posjeduje kapacitet za zagrijevanje ova dva grada, ali i Visokog i Ilijaša. Posebnu korist od projekta imali bi građani Zenice koji godinama imaju problema sa sistemom daljinskog grijanja- kaže Azrudin Husika stručnjak za energetsku efikasnost pri kompaniji CETEOR.

– Za Zenicu je po svim analizama bolje riješenje nego za Sarajevo zato što je kraća udaljenost Termoelektrane Kakanj od Zenice. S druge strane svjedoci smo da pouzdanost sistema daljinskog grijanja u Zenici nije na nivou kakvo je u Sarajevu.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kaže da ne zna mnogo o projektu, ali da bi njegova realizacija bila veoma korisna za Zenicu i njene građane.

– To je najidealnije riješenje ako nije skupo vizavi zagađenja Zenice i svega tu nema nikakve dileme. Ja sam od četrnaest najstručnijih ljudi u Zenici formirao komisiju koji imaju obavezu da u narednih 20 dana  predlože šta je najbolje riješenje vezano za to.

Postojeće toplane u Zenici i Sarajevu otkupljivale bi toplotnu energiju iz TE “Kakanj” te bi istu  energiju dalje distribuirale do krajnjeg  korisnika. Ovakav sistem godinama se uspješno provodi u Kaknju. Svi ekonomsko-finansijski pokazatelji za snabdijevanje toplotnom energijom Sarajeva su pozitivni, navode iz Elektroprivrede BiH.

– Projekt bi također doprinio: jeftinijem i pouzdanijem snabdijevanju Sarajeva toplinskom energijom, daljnjem razvoju rudarskog sektora u srednjobosanskom bazenu, korištenju ugljena što omogućava zadržavanje novca u platnom prometu BiH, smanjenju ovisnosti o uvoznim energentima, plinu i mazutu, otvaranju novih radnih mjesta. – stoji u dopisu Elektroprivrede BiH.

200.000 domaćinstava od Zenice do Sarajeva imalo bi sigurno toplu zimsku sezonu ukoliko bi se jednog dana ovaj projekt realizirao. No to ne bi riješilo grijanje u rubnim dijelovima gradova u kojima bi se toplovodna mreža morala proširiti. (Hayat.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply