Kako izabrati pravu mineralnu vodu

Nisu sve mineralne vode iste i jedinstvena kombinacija minerala kao što su kalcij, natrij i magnezij dat će vodi poseban okus, ali i pomoći u liječenju probavnih tegoba, kažu naučnici.

– Prava mineralna voda može biti veoma dobra za zdravlje, ističe Peter Schropp, degustator vode u Doemens Academy kraj Municha, koja nudi kurseve za barove, restorane i cateringe.
Dok je najvažniji izvor minerala kruta hrana, voda s puno minerala može je dobro nadopuniti, naglašavaju u Njemačkom nutricionističkom društvu (DGE).

Koji su nam minerali potrebni?

Kalcij

Ako ne jedete mliječne proizvode, gubite najvažniji izvor kalcija, kaže Schropp. Stoga veganima i osobama intolerantnim na laktozu posebno koristi mineralna voda bogata kalcijem (najmanje 150 miligrama po litri), kažu u DGE-u. Kalcij je naročito važan za žene, posebno trudnice i dojilje, kao i žene prije i poslije menopauze. Zdrave odrasle osobe trebale bi uzimati najmanje hiljadu miligrama dnevno, a adolescenti i nešto više.

Magnezij

Ggrčevi i bolovi u mišićima znak su manjka magnezija. Taj mineral važan je i za srce te za mentalnu koncentraciju, kaže Schropp. Želite li mineralnu vodu s puno magnezija, vodite računa da sadrži najmanje 50 miligrama po litri. Pojačanu potrebu za tim mineralnom također imaju trudnice i dojilje, a dnevna doza za odrasle osobe je između 350 do 400 mililitara.

Natrij

Potrošači obično smatraju da je visoki unos natrija štetan, kazao je Schropp, dodajući da proizvođači zbog toga ne navode natrij u sadržaju vode. No, neke mineralne vode sadrže više od 4.000 miligrama natrija po litri. Manjak tog minerala može izazvati grčeve, umor, lošu koncentraciju i nizak krvni pritisak.

Vodikov karbonat

Značajan udio tog minerala u vodi, najmanje 600 miligrama po litri, pomaže u liječenje žgaravice. Poznat i kao bikarbonat, on neutralizira kiseline u probavnom sistemu i ublažava simptome hroničnog gastritisa. Prema njemačkim zakonima, ukupna količina minerala manja od 500 miligrama po litri smatra se “niskom”, a manja od 50 miligrama “vrlo niskom”.

Ako se puno znojite na poslu ili u sportu, trebali bi piti mineralnu vodu s visokim udjelom minerala, najmanje 1.500 miligrama po litri. To vrijedi i za partijanere nakon besane noći pune plesa i alkohola, kao i za starije osobe jer se potreba za mineralima s godinama povećava.

Mineralna voda potiče disanje i cirkulaciju krvi, djelujući kao “doping” koji energiju diže brzo, ali privremeno.
Međutim, ujutro na prazan želudac može izazvati probleme.
– Zbog toga savjetujem čašu tople vode ujutro. Tijelo je lakše apsorbira, a organi se stimuliraju postepeno – kaže Schropp.

Možda vam se svidi

Leave A Reply