Kako danas izgleda Titova tajna aviobaza kod Mostara (FOTO)

U vrijeme kada je okončana izgradnja podzemnog Titovog bunkera u Konjicu, započeli su radovi na velikom vojnom objektu u blizini mostarskog aerodroma, koji su uspješno završeni dvije godine kasnije.Objekat uz putni pravac Mostar – Blagaj nalazio se ispod zemlje, a ulaz i izlaz iz njega povezani su lučnim tunelom dužine oko tri stotine metara, u koji se moglo smjestiti dvadesetak aviona. Na krajevima tunela nalazila su se klizna čelična vrata debljine dvadesetak centimetara, koja su garantovala zaštitu od nuklearnog udara.

U sklopu objekta nekad je bila i prostorija za smještaj ljudstva, magacin za bojeva sredstva, cisterna sa vodom, sanitarni čvor, kuhinja i nekoliko pomoćnih prostorija. Vertikalni šaht služio je kao evakuacijski izlaz na brdo iznad objekta, piše portal Fokus.ba.

U unutrašnjosti se nalazila posebna prostorija koja je služila za manje remonte i opravke aviona. Kompletna površina poda izrađena je specijalnom antistatičkom podlogom koja smanjuje mogućnost elektriciteta ili eventualne eksplozije.

Ulaz i izlaz bili su obojeni u maskirne boje, a iznad samog ulaza u prošlosti se nalazila maskirna čelična mreža na koju su bili pričvršćeni nepravilni komadi stiropora obojeni sivom bojom, što je stvaralo dojam kamenjara. Prilaz iz ovog objekta, koji je vodio prema uzletno-sletnoj pisti, sjekao je cestu Mostar – Blagaj, koja se zatvarala tokom vojnih vježbi i prelaska aviona preko ceste.

Danas Zračna luka Mostar koja se nalazi u blizini ovog napuštenog objekta posluje sasvim pristojno. Svakodnevno se održavaju letovi na brojne evropske i svjetske destinacije, dok je ovaj nekad zanimljivi vojni objekat vremenom i zapušten i uništen. Nadležni kažu da dosad nije bilo ni potrebe, niti značajne inicijative da se isti obnovi i stavi u funkciju.

Zidove na samom ulazu “krase“ brojni grafiti, parole i ispisana imena, a osim nesnošljivog smrada, na ulazu je istovareno mnogo prikolica raznog otpada.

Možda vam se svidi

Leave A Reply