Kako bi NASA vratila astronauta koji odlebdi u svemir?

Ovaj scenario se nikada do sada nije dogodio, a NASA je ubijeđena da nikada i neće, piše Popular Science.

Prvo, zato što astronauti nikada ne lebde slobodno – onog trenutka kad kroče van Međunarodne svemirske stanice (MSS), privezani su za nju snažnom čeličnom sajlom.

Ukoliko se van svemirske stanice nalaze dva astronauta, takođe su privezani međusobno.

U slučaju da iz nekog razloga ni ovaj plan ne uspije, na leđima astronauta nalazi se raketni pojas zvani “Sejfer” (“Simplified Aid for Extra-vehicular activity Rescue”) koji bi ih svojim potiskom vratio ka stanici.

Naravno, Safet je moguće koristiti samo ako je astronaut svjestan. Šta ako to nije slučaj?

“Drugi astronaut i ostali članovi svemirske posade započeli bi odmah spasilačku misiju”, rekao je Majkl Kiri, portparol Nasinih svemirskih operacija.

Kiri nije želio da spekuliše o tačnim mjerama koje bi tim preduzeo jer one uvjek zavise od okolnosti, ali je dodao da je NASA za sada vrlo zadovoljna upotrebom sajle i Sejfera.

Male su šanse da bi robotska ruka na MSS došla u obzir jer astronauti obično rade na područjima van njenog domašaja, dok je Sojuzovim raketama potrebno do 24 sata da se aktiviraju. Filteri za ugljen-dioksid do tada bi prestali da rade, što znači da bi se astronauti ugušili. A osoblje na MSS svakako ne može dovoljno brzo da preusmjeri raketu koja bi sustigla ‘odbjeglog’ astronauta.

U najgorem slučaju, drugi astronaut privezao bi krajeve nekoliko sajli, odletio Sejferom do onesviješćenog prvog astronauta, uhvatio ga i vratio se nazad.

Određeni uslovi mogli bi da olakšaju ovakvu akciju spasavanja. Ukoliko astronaut leti pod manje-više pravim uglom u odnosu na orbitu MSS, orbitalna dinamika dovela bi do toga da u roku od oko sat vremena odlebdi nazad do svemirske stanice.

avatar