Kakav efekat: Šta samo pet šljiva dnevno može da učini za vaš organizam?

Poznate su kao prirodni multivitamin, ali mnogi od nas nemaju naviku da ih jedu redovno. Ipak, toliko su zdrave, da ćete možda promijeniti mišljenje kada budete čuli šta samo pet šljiva dnevno može da učini za vaš organizam.

Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Kakav efekat na organizam ima ovo moćno voće ako ga konzumirate pet šljiva dnevno?

1) SMANJUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI

Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

2) POBOLJŠAVA MEMORIJU

Ako jedete pet šljiva dnevno, pomoćićete vašem organizmu da se oslobodi negativnog dejstva slobodnih radikala koji loše utiču na naše pamćenje i memoriju.

3) ŠTITI SRCE

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

4) POBOLJŠAVA I ŠTITI CIJELI DIGESTIVNI SISTEM

Suve šljive su odličan način da ubrzate varenje. Jedna od načina da ih jedete tokom cijele godine je da potopite suve šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznite.

5) JAČA KOSTI

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci su testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje grupe su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

6) POBOLJŠAVA ZDRAVLJE OČIJU

Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da smanje rizik od nastanak makularne degeneracije ili žute mrlje, oboljenja koje pogađa uglavnom starije osobe.

Izvor: healthyfoodstar.com

Comments are closed.