Nakon što je Općinski sud u Zenici donio rješenje o pokretanju predstečajnog postupka, sudbina kakanjskog Rudstroja i njegovih 160 radnika sve je neizvjesnija. Radnici, iako su najveći povjerioci u firmi, ne žele pokretanje stečaja. Želi ga povjerilac koji navodno od Rudstroja potražuje oko 160 hiljada maraka.

Povjerilac je kakanjska građevinska firma Deela, a njena potraživanja uprava preduzeća sa v.d. direktorom Fahrudinom Topalovićem na čelu je već izmirila, kako je to Topalović i naveo u žalbi na rješenje o pokretanju predstečajnog postupka predatoj Kantonalnom sudu u Zenici.

Piše: M. Aljić /Oslobodjenje.ba

Ko je ovdje povjerilac

– Rudstroj je izmirio obaveze prema ovom preduzeću, a navodni dug prema firmi Deela je neistinit i izmišljen. Trenutno je Deela zapravo dužna nama oko 4.500 maraka, stoji u žalbi, zajedno sa dokazima o isplaćenim dugovanjima.

Razlog za pokretanje predstečajnog postupka, kako stoji u zahtjevu direktora firme Deela Alije Delića jesu dugovanja od oko 160 hiljada KM, koje Rudstroj već mjesecima odbija da plati. Zbog ovoga, a i zbog navodnih saznanja da Rudstroj rasprodaje svoju imovinu, Delić je zatražio pokretanje postupka, te za stečajnog upravnika predložio Ismeta Đuguma, što je zenički Općinski sud i prihvatio.

– Ovakvo ponašanje Suda je bez presedana. Doneseno je rješenje o pokretanju predstečajnog postupka na zahtjev firme koja nije povjerilac. Uz to, imenuju stečajnog upravnika kojeg je povjerilac predložio. I sve to se dešava u trenutku kad je Rudstroj krenuo putem revitalizacije i finansijskog ozdravljenja, kazao je Rizah Softić, predsjednik Udruženja dioničara BiH, čijih dvadesetak članova ima dionice u Rudstroju.

Problemi u Rudstroju su počeli prije deset godina, a kulminirali prije tri godine kada je prethodna uprava prezadužila a potom napustila firmu. Radnici, s druge strane, nikad nisu napustili preduzeće niti prekinuli proizvodnju.

– Firma bi se vrlo lako mogla rasprodati u stečaju, ali radnici, kao najveći povjerioci, to ne žele. Ovolike godine smo uspjeli održati proizvodnju i ne želimo stečaj da bismo namirili svoja dugovanja. Želimo to da vratimo radom, kazao je Benijaz Smaka, predsjednik Sindikata Rudstroja.

Sindikat je sa novom upravom preduzeća sklopio sporazum o isplati minimalca, kako bi se radnicima omogućilo uplaćivanje i poreza i doprinosa, a da je firma na dobrom putu, govori i podatak da su nedavno sa biroa uposlili 30 novih radnika. Zbog perspektivnosti poslova koje obavljaju, firma se prijavila i za program finansijske konsolidacije.

– Rudstroj se još prošle godine prijavio za program finansijske konsolidacije kod federalne Vlade, ali do danas nismo dobili pozitivan odgovor. Također, odobreno nam je i 190 hiljada KM za penzionisanje 11 radnika, ali nikada nismo dobili taj novac, kazao nam je direktor Topalović.

Primamljiva lokacija

U Sindikatu i upravi sumnjaju da iza svega stoje politički i građevinski lobiji, s obzirom na to da se Rudstroj nalazi u zoni grada, te je lokacija pogodna za izgradnju poslovnih i stambenih objekata.

– Sumnjamo da se stečaj zapravo i pokreće da bi se skrio kriminal u Rudstroju. Firma je prije rata bila u sklopu rudnika, ali je u ratu izdvojena i prepuštena na nemilost raznim “rukovodiocima”, koji su je opljačkali. Sad kad smo počeli ponovo zarađivati, oni nas žele zatvoriti. Ako uđemo u stečaj, nikog više neće ni interesovati kriminalci koji su nas doveli gdje smo sada, kazao je Smaka.

Rudstroj je u početku radio isključivo za kakanjski rudnik, međutim, u posljednje vrijeme sve manje rade za rudnik i proizvodnju usmjeravaju ka kakanjskoj i lukavačkoj Cementari, lukavačkoj Sodi i maglajskom Natronu. Ukoliko se priča o stečaju ne okonča povoljno za radnike, oni najavljuju zaustavljanje proizvodnje i izlazak pred kantonalnu Vladu i pravosudne institucije. (Izvor: Oslobodjenje.ba)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj