Kakanjski dani 2017: Prvi dan obilježen vatrometom i bogatim svečanim defileom kroz glavnu ulicu

0
147

Kakanjske dane prvi dan obično isprati manji broj publike, dok ove godine to nije bio slučaj. Iako prvi dan količinski  ima manje sadržaja od drugih dana kakanjska mala ulica bila je ispunjena do glavne bine. 

Od 16 sati gosti su mogli šetnjom kroz etno selo, nalazi se na prostoru od pošte do glavne bine, pogledati ali i kupiti plodove vrijednih poljoprivrednika  i zanatlija čiji predmeti i proizvodi plijene pažnju.  Dani poljoprivrede, poduzetništva  i ekologije odnosno etno selo planirano je svakim danom osim subote od 10:00 sati. U narednim danima donosimo više informacija iz etno sela.
Prvi dan da budu gosti čast su imali mališani iz vrtića “Mladost”, te članovi i članice kluba ritmičke gimnastike “Pirueta” iz Visokog, konjičkog kluba “Vilenjak” također iz Visokog i kulturno umjetnička društva iz Kaknja i drugih gradova naše države: KUD “Fadil Dogdibegović – Dikan” Kakanj, KUDM “Bosiljak” Derventa, KUD “Željezara” Zenica, KUD “Blagaj” Blagaj-Mostar i Ansambl narodnih igara “Kakanj” Kakanj. Svi zajedno sa kakanjskim sportistima prodefilovali su gradom tačnije od trga “Kemala Baysaka” do glavne bine. Svojim osmjesima i mladošću okupili su brojne građane Kaknja i goste iz drugih gradova.

Nakon defilea prostor ispred glavne bine je već bio ispunjen, a nakon intoniranja državne himne prisutnima se obratio načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i svečano otvorio kulturno sportsku manifestaciju Kakanjski dani 2017.

Posebno oduševljenje izazvali su članovi Rudarske glazbe Kakanj.

Nakon smotre folklora, večernje sate prvog dana Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” ukrasio je “Serbez bend” koji je kakanjskoj publici darovao svoje izvedbe izvornog sevdaha. Bio je to istinski ugođaj i večer za dugo sjećanje za sve prave sevdalije.

Članovi Serbez benda su profesor Suad Pašić – Paja, klarinet i saksofon, harmonikaš Hajrudin Hadžimehmedagić – Pogorelić (jedini ljevoruki harmonikaš na prostorima Balkana), gitarista Damirko Huskić, osnivač najpopularnijeg benda „Autostop“ i basista Jadranko Huskić – Reksi, takođe član popularne grupe „Autostop“. Na sceni im se pridružila i violinistica Lejla Piljević iz Sarajeva, članica Sarajevske filharmonije i osnivač orkestra „No Ordinary Balkan Sound“.

Serbez bend

„Serbez bend“ izvodi sevdalinke u originalnim aranžmanima, pisanim za orkestarsko izvođenje u svom najjednostavnijem obliku, kako se nekada sviralo i pjevalo, odnosno kako su te pjesme donosili velikani sevdaha, Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Nada Mamula, Zekerijah Đezić, Himzo Polovina i mnogi drugi. U repertoaru „Serbez benda“ nađu se i evergeeni, instrumentale, zabavna muzika, starogradske pjesme i narodna muzika.

Iznenađenje večeri bio je svakako vatromet koji je obilježio početak ove manifestacije, ali i nešto slobodnija varijanta nastupa građana igrajući narodno kolo. U priloženom videozapisu pogledajte kako je to izgledalo.

Sve fotografije zabilježene tokom prvog dana manifestacije Kakanjski dani 2017 možete potražiti na našoj facebook stranici klikom ovdje. Video materijal će biti objavljivan naknadno.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here