Kakanjski dani 2017: Peti dan uz Adnana Jakupovića, otvorenu čitaonicu i biciklizam

0
175

Petog dana manifestacije Kakanjski dani 2017 već od 10 sati  počeo je jedan od kulturnih sadržaja koji je novitet, osim sada već tradicionalne likovne kolonije i izložbe slika, to je čitaonica na otvorenom pod nazivom „More knjiga“ gdje su svi ljubitelji čitanja mogli posuditi knjigu iz biblioteke bez obzira dal’ su član ili nisu, te dobiti besplatnu kafu i osvježenje u ljetnoj bašti kafe Europa. Što je svakako dodatno obogaćivanje manifestacije u kulturnom smislu. Otvorena čitaonica  trajala je od 10 do 17 sati.

Ovaj put u okviru Kakanjskih dana saradnici Udruženja, od 10 sati zajedno sa dječicom, pripremili su časove nezaboravnog druženja. Riječ o kretivnoj i maštovitoj radionici koja je namijenjena mališanima uzrasta od 5 do 12 godina.

Sve što je potrebno za učešće je dobra volja, želja za druženjem i puno mašte. Svu kreativnost mališani su iskoristili u crtanje i bojenje, te izradu različitih predmeta od papira.

Također, mališani su uživali u igri, druženju, veselju i edukaciji koju im je pružiča ova radionica, ove Kakanjske dane će sigurno pamtiti po sadržaju koji je namijenjen našim najmlađim Kakanjkama i Kakanjcima.

U krugu Parka prijateljstva održan je program pod nazivom „Prenesi poruku o Kakanjskim danima“ – RADIO AMATERI, sa početkom u 11:00 sati.

Radio amateri su imali program koji je trajao 3 sata. Prvo se putem radio-stanica poslali poruku o održavanju Kulturno sportske manifestacije „Kakanjski dani 2017“.

Drugi dio programa je sportsko-tehnička disciplina Amaterska radiogonimetrija: radioamateri se demonstrirali goniometrisanje –  pronalaženje skrivenih radiostanica pomoću ručnog prijemnika (goniometra).

U poslijepodnevnom terminu održan je, sada već tradicionalni, otvoreni šahovski turnir na Platou kod pošte, sa početkom. Organizator turnira je Šahovski klub “MGM – FARM” Kakanj.

Samo pola sata poslije  Muzej Kaknja organizovao je izložbu fotografija iz arhiva Zemaljskog muzeja i biciklističkih memorabilija koji svjedoče o dugogodišnjoj tradiciji biciklizma u BiH. Defile kroz grad sa retro biciklima  krenuo je od Sahat kule do Parka prijateljstva  sa početkom u 17:00 sati. Nakon defilea upriličena je izložba retro bicikala u Parku prijateljstva. Građani i gosti koji su odlučili posjetiti navedenu izložbu imali su priliku pogledati obrađene fotografije isječaka iz novina, plakate biciklizma, fotografije iz zbirke Franje Topića itd.

Kako bi se pomenuta izložba dodatno obogatila iz tehničke zbirke Muzeja Kaknja postavljeni su eksponati koji se odnose na biciklizam. Bitno je istaknuti da su naši sugrađani uzeli učešće u izložbi „Retro bike“ posudbom ili doniranjem starih bicikala, dokumenata, fotografija, audio i video zapisa koji se odnose na biciklizam. Na taj način prikupljeno je više od deset primjeraka starih bicikala koja su bila dio izložbe.

Partneri ovog projekta su CIKLO CENTAR d.o.o., GIRO DI SARAJEVO (NVO), M- BIKE SHOP SARAJEVO.

Nakon izložbe održana je biciklistička trka.

U okviru manifestacije “Kakanjski dani 2017” naša publika je imala priliku pogledati monodramu “Gazi Husrev-beg”, autora Džemaludina Latića, a u izvedbi glumca sarajevskog Narodnog pozorišta, Aldina Omerovića.

Svi prisutni su imati priliku vratiti se u vrijeme od prije gotovo 500 godina i doživjeti ugođaj i atmosferu iz doba velikog Gazije. Biti svjedoci njegovih najdubljih razmišljanja, izrazite političke mudrosti, tolerancije i izuzetne pronicljivosti, kao i preispitivanja njegovog odnosa s Bogom i sa povjerenom mu vlasti.
Od 21 sat na glavnoj bini počeo je koncert pjevača prepoznatljivog glasa, Adnana Jakupovića.

Adnan Jakupović jedan je od rijetkih estradnih umjetnika za čije se ime ne vežu nikakvi skandali. Mladi Mostarac pjeva za društvo, za svoju dušu i za mnogobrojnu publiku koje ima širom svijeta. Pjesme bira po osjećaju, odmara uz Neretvu i ribarski štap, a strast su mu i motori. Ne približava se turbofolku i pjeva lijepu narodnu pjesmu. Ovog odličnog pjevača narodne muzike mnogobrojni muzički stručnjaci vide kao nasljednika Halida Bešlića i Harisa Džinovića.

Uspješni mostarski pjevač Adnan Jakupović, bez sumnje jedan od najboljih vokala na ovim prostorima, stoga je sigurno da će oduševiti i rasplakati mnoge, jer na Adnanovu emociju u glasu rijetko ko može ostati ravnodušan. Adnan je jedan od rijetkih mladih pjevača iz Mostara koji je uspio a uspjeh duguje talentu, ali i muzičkom show-u pod nazivom „Zvijezda možeš biti ti„ u kojem je pobijedio 2009. godine!

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here