5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Kakanjka Velida Kurtović pobjednica Frankofonije 2015

Sara Bajramović, učenica Privatne osnovne škole “Bloom“ Sarajevo, Mak Fazlić, učenik Katoličkog školskog centra Sarajevo i Velida Kurtović, učenica gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj, ovogodišnji su pobjednici u kategorijama pioniri, juniori i mladi na takmičenju Frankofonije 2015., koje je organizirala francuska ambasada u BiH.

Ukupno je nagrađeno devet takmičara, kojima je večeras u sarajevskoj kinu Meeting point nagrade uručila ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi.

– Na svijetu 300 miliona ljudi govori francuski jezik, a ovogodišnji dobitnici nagrada na takmičenju Frankofonije su jedni od njih. Govoriti francuski jezik znači imati zajedničke vrijednosti, promovisati jednakost rodova i prava žena, te ideju održivog razvoja – kazala je Bodonyi.

S obzirom da će se krajem godine u Parizu održati konferencija o klimatskim promjenama, koje su dobrim djelom prouzrokovane djelovanjem čovjeka, zatražila je od pobjednika takmičenja da promovišu ideju odgovornog ponašanja.

Ovom prilikom, prvoplasirana u kategoriji pioniri Sara Bajramović za Fenu je izjavila da voli učiti francuski jezik, kao i druge strane jezike, jer će na osnovu tog znanja imati priliku za putovanja i na taj način upoznati što više zemalja na svijetu.

Da osvoji prvu nagradu u kategoriji juniori Maku Fazliću su, kako je istakao, pomogli dobrovoljni i česti odlasci u Francuski institut u Sarajevu, te angažman nastavnice francuskog jezika.

Kao redovni predmet u općoj gimnaziji u Kaknju francuski jezik zavolila je Velida Kurtović, koja je kao prvu nagradu u kategoriji mladi dobila sedmodnevno putovanje u Pariz, tokom kojeg će imati mogućnosti za usavršavanje francuskog jezika.

Ostali nagrađeni takmičari Frankofonije 2015. su Erik Zubić i Asja Čamdžić (pioniri), Ivan Znaor (junior), Ena Bilalović, Erna Čeliković i Emina Sabljaković (mladi).

Nakon uručenja nagrada u kinu Meeting point upriličena je projekcija “I disk-džokeje ubijaju zar ne”?, prve epizode francuske policijske serije Suite Noire.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO