Kakanjka Dalila Ahmetović magistrirala desetkom na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu

Faris Sejdić je vrlodobar učenik drugog razreda Mješovite srednje škole Hazim Šabanović u Visokom i dvije godine prima stipendiju Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu, koja mu mnogo znači u izvršavanju đačkih obaveza, ali i u ostvarivanju sna da postane slavni fudbaler.

“Stipendija mi pomaže u ostvarivanju pozitivnih rezultata u školi. Treniram fudbal u Fudbalskom klubu Mladost-Doboj iz Kaknja. Novac koristim za prijevoz iz Visokog u Kakanj, a nađe se ponešto i za porodicu. Udruženju sam najviše zahvalan jer mogu trenirati fudbal”, rekao je za Klix.ba Faris Sejdić.

Faris Sejdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Faris Sejdić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
160616046.6_xl
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Posebno ističe činjenicu da se nikada u društvu nije osjetio diskriminiranim i da se ponosi onime što jeste.

“Moji drugovi su Romi i na to sam ponosan”, naglašava Sejdić.

160616046.4_xl
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Mladi Romi nose potencijal u sebi

Njegova nešto starija prijateljica Dalila Ahmetović iz Kaknja je stipendistica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” već četiri godine. Dalila je magistrirala na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu ocjenom deset. Stipendija joj mnogo znači i u finansijskom smislu, i kao moralna podrška.

“Udruženje Obrazovanje gradi BiH pomoglo mi je u svim segmentima života. Budući da sam stanovala u Studentskom domu u Sarajevu, stipendija mi je pomogla da platim stanarinu i udžbenike te zadovoljim ostale prohtjeve koji se mladima nameću tokom studentskog života. U Udruženju sam stekla mnogo prijatelja, s kojima se i danas družim, što mi mnogo znači”, naglasila je ova mlada i perspektivna djevojka.

Dalila s ponosom ističe svoj uspjeh u dosadašnjem obrazovanju i potencijal koji mladi Romi nose u sebi.

160616046.8_xl
Dalila Ahmetović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

“Mi smo kao i ostali ljudi, samo nam treba pružiti priliku da pokažemo koliko možemo. U nekima od nas leži veliki potencijal, što se sutra može iskoristiti za dobrobit ove zajednice”, smatra Ahmetović.

Predstavnik Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina Osman Zukić i Udruženja Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak danas su potpisali ugovore za stipendiranje 100 učenika srednjih škola i 15 studenata Roma u školskoj/akademskoj 2016/2017. godini.

Zukić je za Klix.ba kazao kako im je u interesu dugotrajnost projekta, jer postoji interes za školovanje romske djece.

Romska djeca se žele obrazovati

“Ovim činom želimo poslati poruku i pozvati nadležne institucije da se i oni uključe u finansiranje romske djece. To nam baš i ne uspijeva, ali ćemo narednih godina nastaviti osiguravati grantove za stipendije. U interesu nam je da se romska djeca ne osjećaju ugroženo u društvu i da im pokažemo da ne odustaju od školovanja. Državu jedino možemo graditi na temeljima obrazovanja i školovanja”, istaknuo je Zukić.

Predsjednik Udruženja Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak naglašava kako mu je zadovoljstvo stipendirati djecu i to ne samo romsku.

“Za 22 godine stipendirali smo 6.140 djece, a već 12 godina pomažemo djeci koja se nalaze u težoj poziciji. Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo kako mladi Romi žele da se školuju te da ih iz godine u godinu ima sve više koji učestvuju na konkursu. Nažalost, nekada nemamo dovoljno finansijskih sredstava za sviju. Do sada smo uručili stipendije romskoj djeci u vrijednosti blizu milion konvertibilnih maraka”, izjavio je Divjak.

Iz obje organizacije naveli su kako novac nije bitan. Bitno je da mladi ljudi znaju da postoje oni koji im mogu pomoći da ostvare svoje želje kad završe školovanje, kao i da nije bitno da li će na taj način kupiti udžbenike, gardarobu ili nešto treće, poručili su.

(Izvor: Klix.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar