6.8 C
Kakanj
Četvrtak, 21 Januara, 2021

Kakanjka Ana Marija Tomić dobitnica zlatne značke UNSA: Ja sam učitelj, ali sam i neznalica

Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Unvierziteta u Sarajevu ove godine održana je u online formatu.

Ove godine promovirano je 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.
Među 5.088 izdvojeni su oni najbolji, koji nisu svoje vrijeme štedili za nauku i obrazovanje.

Kakanj-x.com portal vjerujući kako je obrazovanje snaga koja može pokrenuti i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu pruža besplatan medijski prostor dobitnicima nagrada iz Kaknja.

Pozivamo sve one koji su dobitnici nagrada na održanim promocijama, a do sada ih niko od naših novinara nije kontaktirao, bilo kojeg univerziteta u Bosni i Hercegovini ali i van granica iste da se jave na mail [email protected]

Danas vam predstavljamo Anu Mariju Tomić.

Ana Marija Tomić dobitnica je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom 9,65, kao jedna od najboljih studenata i studentica prvog ciklusa studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Kaže da joj neko prije četiri godine, na prijemnom ispitu, rekao da će biti ejdna od 46 dobitnica i dobitnika nagrade Zlatne značke ne bi vjerovala.

  • Još manje sam vjerovala da ću iz kuhinje u papučama i pidžami preko Zoom platforme gledati svečanu promociju diplomanata i mgistranata, kaže Tomić i dodaje:
  • Sada, nakon ove kratko-duge,sretno-tužne, radno-lijene, igrive-stresne četiri godine ponosna sam na sebe.

U septembru prošle godine upisala je Odjsek za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Senada Bašića.

Najbolji opis sebe upravo dala je Tomić koji prenosimo u cijelosti:

  • U početku sam bila tačka. Iz tačke postadoh fetus, a iz fetusa postadoh plačljiva beba. Plačljiva beba psotade beba koja nauči tepati, puzati, govoriti i hodati, ali još uvijek sam plakala. Plakala sam jer sam imala grčeve u stomaku. Sa grčevima u stomaku postala sam učenica, od učenic studentica, od studentice sam modulirala do diplomiranog muzičara, od diplomiranog muzičara datim okolnostima i magičnim „kad bi“ bručoš .

  • Ja sam nezatvoreni krug kojemu nedostaje kraj i tačka da bi bio perfectum prolatio perfeceta. Sada sam perfectum prolatio imperfecta. Ja sam pero ali sam i kamen. Ponekad sam list, a ponekad i makaze. Pobjednik sam i gubitnik. Ovisi od igre do igre. Prgava sam kao ljuska oraha koja čuva jezgru od dosadnih vrana i gladnih ljudi. Ja sam i gravran ali i lisica. Ja sam tratinčica, ljudi otkidaju moje latice da bi se uvjerili da ih volim ili ipak ne, ali sam i puž, brzo popravi svoju kućicu. Ja sam dur bez predznaka, ja sam svaki od tri vrste mola, ja sam cijeli kvartni i kvintni krug. Ja sam gužva, buvljak sa plejadom korisnih i manje korisnih stvari ali sam i tabula rasa. Bosna sam ali i Hercegovnia, planina, jezero, rijeka, kap. Ljuta sam kao tatina šljivovica ali i slatka kao mamina višnja. Ja sam što jesam. Ja sam sve. Biljka, životinja, muzika, buvljak, kovanica od pola marke i komad papira sa likom Ive Andrića. Bogata sam i siromašna. Ja sam bitna kao Pitagorina teorema u osnovnoj školi, ali sam i treći korijen iz četiri na kvadrat u nogometu. Ja sam i učitelj ali sam i neznalica. Ja sam i X i Y, za Z nisam sigurna.

Studije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu upisala zbog ljubavi i strasti. Iako sa velikim postignutim uspjehom, kaže da recepta za uspjeh nema jer smatra da svaki student ili studentica trebaju imati vlastiti recept.

  • Često mislimo kako će stvari doći same od sebe ili kako nas nešto sljeduje. Ništa ne dolazi samo od sebe i ništa nas ne sljeduje! Sljeduje nam samo ono za šta smo se izborili i što znamo vješto i brižno čuvati – tvrdi Tomić.

Također, ono što je najviše motiviralo je ujedno i najviše sputavalo. Najveći motiv za pistignuti uspjeh bili su profesori iz muzičke škole koji su joj govorili da nikad neće upisati Muzičku akademiju zbog čega im se danas zahvaljuje.

Najveća i konstantna podrška bili su upravo roditelji, tata Tomislav i majka Angela.

  • Pored neizmjerne ljubavi, razumijevanja, podrške i debelih živaca za sve moje zahtjeve roditelji su mi pružali i finansijsku pomoć. Često znam reći da su oni madžioničari, umjetnici za finansije – kaže.

Odbranom završnog rada „Značaj i funkcija muzičko-scenskih aktivnosti u osnovnim školama“ završila je prvi ciklus studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Tako stiče akademsku titulu sa stručnim zvanjem bakalaureat/bachelor Muzičke teorije i pedagogije.

Kroz četiri godine školovanja na Muzičkoj akademiji stekla je brojne vještine i kompetencije na polju muzičke teorije i pedagogije. U 2019. godini učestvovala je na Forumu studenata scenskih umjetnosti u Beogradu s temom Mjuzikl kao praksa interaktivne aplikacije predmeta muzičke teorije i pedagogije.

  • Na prvoj godini studija imala sam priliku učestvovati u mjuziklu Songs For A New World, na Muzičkoj akademiji, pod rukovodstvom profesorice Alme Ferović-Fazlić. Nakon prvog mjuzikla učestvovala sam u prvom BH Broadway mjuziklu The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, gdje sam igrala jednu od glavnih uloga – govori za Kakanj-X.com.

Također, bila je i učesnica i u drugom BH Broadway mjuziklu Moja pjesma.

Kao nagrađena studentica priznaje nam da ne planira napustiti svoju domovinu, iako je svjesna da se konstantno bori sa (ne)vidljivim neprijateljem strahom.

  • Bosna je zemlja neimaštine, korupcije i straha u kojoj svako ima nekoga, a taj neko zna nekog drugog, a taj drugi ima prijateljicu – štelu! Znanje je sloboda! Što više znate sigurnije koračate ovom zemljom, što sigurnije koračate veće su šanse za samosotvarenjem – kaže za Kakanj-X.com Ana Marija Tomić.

Na pitanje o planovima za budućnost, kaže nam, da je Akademija njena bliža i sadašnja staza kojom korača.

Kao sa originalnim predstavljanjem, originalnu poruku je poslala i budućim-sadašnjim studentima koja glasi:

  • A-a,B-b,C-c,Č-č,Ć-ć,D-d,Dž-dž,Đ-đ,E-e,F-f,G-g,H-h,I-i,J-j,K-k,L-l,Lj-lj,M-m,N-n,Nj-nj,O-o,P-p,R-r,S-s,Š-š,T-t,U-u,V-v,Z-z,Ž-ž.

 

(E. Fejzović / Kakanj-X.com)

Kakanj-x.com portal vjerujući kako je obrazovanje snaga koja može pokrenuti i učiniti boljom Bosnu i Hercegovinu pruža besplatan medijski prostor dobitnicima nagrada iz Kaknja.

Pozivamo sve one koji su dobitnici nagrada na održanim promocijama, a do sada ih niko od naših novinara nije kontaktirao, bilo kojeg univerziteta u Bosni i Hercegovini ali i van granica iste da se jave na mail [email protected]

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO