Kakanjci traže doživotnu robiju za razbojnika Delića

0

Razbojnik Arnes Delić (22) nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, predat je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona od strane službenika Policijske stanice Kakanj.

Delić je priznao krivicu kao izvršilac, a višestruki je povratnik u slična krivična djela. Poznat je policiji kao pljačkaš i razbojnik koji upada u kuće povratnika na području sela Ratanj i okolnih sela oko Kraljeve Sutjeske.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U policiji su nam kazali da je uviđajnim radnjama utvrđeno da je prilikom izvršenja ovog krivičnog djela od oštećenih lica nije otuđen novac, niti su pronađeni tragovi koji bi ukazivali na otuđenje drugih predmeta. Tokom zavedene kriminalističke obrade, došlo se do određenih informacija o okolnostima pod kojim su povratnicima nanesene povrede, a prilikom pregleda terena pronađen je dio odjeće koju je izvršilac nosio u vrijeme izvršenja krivičnog djela i koju je nakon toga odbacio.

Jedan dio odjeće pronađen u kući koju koristi Delić. Pronađeni odjevni predmeti su oduzeti od strane policijskih službenika. Nakon dokumentovanja mjesta pronalaska i pronađenih tragova, sporna odjeća je izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja. Razbojnički pohod osudili su svi u Kaknju, a građani traže od nadležnog suda doživotnu robiju za Delića i sve one koji se urade ovako nešto.

U selu Ratanj živi pet hrvatskih povratničkih porodica. Ovakva razbojništva se događaju u određenom vremenskom razmaku.

Fra Zoran Jaković, gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci kaže da je oko 23.30 sati u mjestu Ratanj napadnuta kuća Fabijana Tomića.

– On ih je uspio otjerati. Odatle su otišli do kuće Eve Vlajić. Isprevrtali su stvari, a onda otišli do kuće dvoje starih i k tome hendikepiranih mještana Nikole i Marice. Marica je totalno slijepa, a Nikola nagluh i slabovidan. To dvoje starih ljudi su premlatili. Nakon odlaska napadača Fabijan je pozvao policiju koja je došla i koju je uputio da vide kako je to dvoje staraca, kaže fra Jaković.

Podsjećanja radi, teške povrede prilikom ovog krivičnog djela zadobili su Nikola Crepulja (74) i Marica Kristić (79). Smješteni su u Kantonalnoj bolnici Zenica, podvrgnuti odgovarajućem medicinskom tretmanu.

Azerin Salihbegović