Kakanjci digli cijene !!! Federalno ministarstvo trgovine: "Povećanja cijena goriva nema" –

0

Cijene barela sirove nafte povećale su se 12.02 popela se na 51.21 dolar, odnosno 4.63% sa najnižih 45 dolara kolika je bila najniža cijena sirove nafte u 2015.godini.

Cijena barela sirove nafte pala je sa 115 dolara u junu 2014. godine na nevjerovatnih 45 dolara u januaru ove godine. Razlog za pad cijena, tvrde analitičari, leži u povećanim zalihama “crnog zlata”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Od januara do sredine februara smanjena potrošnja u industriji pomogla je u stabilizaciji pa i povećanju cijena barela.

Uz oscilacije u cijenama nafte, u Evropi se dešavaju određeni neočekivani scenariji kao što je povećani bruto domaći proizvod Njemačke te pobjeda ultraljevičara na izborima u Grčkoj.

U Federaciji Bosne i Hercegovine bar za sada nema poskupljenja goriva.

U suprotnosti sa najavama, cijene goriva na benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine za sada se neće povećavati, potvrdila Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH, do trenutka našeg upita nije pristigao nijedan zahtijev za povećanje cijena benzina i dizela.

Glibo je dodala da za razliku od prethodnih sedmica ne pristižu ni zahtjevi za dodatno smanjenje cijena, tako da će cijene najvjerovatnije za sada stagnirati.

Poskupljenje goriva zabilježeno je u regionu, a razlog je prekid pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

Pojedini vlasnici benzinskih pumpi u Kaknju su iskoristili informaciju o povećanju cijene nafte u svijetu, pa su brzinom svjetlosti podigli cijene dizela I benzina za po 0,5 pf. Iako je Glibo najavila kako do povećanja cijena goriva u Federaciji neće doći, kakanjski privrednici su odmah podigli cijene.

Ovo je već dobro uhodana shema svih privrednika naftom, I ne čudi informacija da čim se u svijetu poveća cijena nafte, po automatizmu se poveća I kod nas. S druge strane, kada cijena barela sirove nafte pojeftini, privrednici čekaju I po nekoliko dana, šalju zahtjeve za usklađivanje cijena goriva. Najviše su tu iskorišteni krajnji korisnici, odnosno potrošači koji su izmanipulirani od strane privrednika.

kakanj-x/A.Ramić