Kakanjac Mirnel Hadrović odbio je otići u inostranstvo, danas se bavi proizvodnjom mlijeka

U vremenu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine postoje i oni koji žele raditi na svom imanju i baviti se poljoprivredom, a to nam najbolje potvrđuje Mirnel Hadrović iz kakanjskog naselja Semetiš.

Uobičajeni stav mladih u današnje vrijeme je da ako nema prilike za posao, posebno u državnim firmama, treba svoju sreću tražiti izvan države. Sela su gotovo prazna, a poljoprivredi se rijetko ko želi posvetiti.

Tridesettrogodišnji Mirnel Hadrović po zanimanju Medicinski tehničar imao je mnogo ponuda za odlazak u inostranstvo gdje je velika potražnja za ovim zanimanjem. Ipak ovaj mladić je odlučio pokrenuti vlastiti biznis na selu i proizvoditi svježe kravlje mlijeko.

Svaki početak je težak, pomoć države nedovoljna, ali kako kaže uz mukotrpan rad dolazi i uspjeh.

– S obzirom na situaciju u našoj državi onakva kakva je bila, zbog nemogućnosti dobiti posao u struci onoj što smo svi priželjkivali kroz školu i djetinstvo, krajem 2014. godine pojavila se zadruga koja vrši otkup sirovog mlijeka i iz toga se rodila ideja i kod mene – kaže Hadrović.

Nije odmah imao sve, posao je razvijao postepeno.

– Krenuo sam negdje sa dva grla 2014. godine, sada imam 23 grla – kaže.

Sada proizvodi preko 50.000 litara mlijeka godišnje.

Mirnel ima želju iskoristiti potencijale i intenzivirati proizvodnju mlijeka tako da je započeo gradnju savremenog objekta za pedeset krava. Vremenske prilike su stopirale gradnju, ali se nada da će do kraja godine krave preseliti u novu štalu.

– Puno kiše je bilo, poslije toga došlo je vrijeme sjetve tako da je meni to bio prioritet u odnosu na objekat. Onda je došao snijeg, i evo čekamo trenutno povoljne vremenske prilike da se nastavi izgradnja nove štale.

Esed Hadrović penzionerske dane provodi praveći brezove metle i baveći se poljoprivredom.

(Kakanj-X.com)

Možda vam se svidi

Leave A Reply