‘Kakanj za 5’: Prva ulična utrka u BIH u kojoj učestvuje jedan općinski načelnik

0

Druga po redu noćna ulična utrka u Kaknju ‘Kakanj za 5’ privlači veliku pažnju trkačke zajednice kako sportista tako i rekreativaca.

Do sada je evidentirano 150 prijava iz BiH, Njemačke i Hrvatske.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Poseban kuriozitet ove utrke je i to da će to biti prva utrka u BIH na kojoj će učestvovati i jedan općinski načelnik što do sada nije zabilježeno na našim prostorima.

Načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo je prijavom na uličnu utrku je pružio najsnažniju podršku ovom projektu i afirmaciji rekreativnog trčanja.

Sa druge strane ovo je utrka sa najnižom kotizacijom u regionu.

Svaki učesnik koji se prijavi i uplati kotizaciju u iznosu od 10 KM će dobiti visokokvalitetnu majicu podesnu za trčanje i druge vidove rekreacije (koja u slobodnoj prodaju košta puno više), startni broj te prigodan startni paket sa osvježenjem.

Svako istrči utrku će kao suvenir dobiti finišersku medalju. Za pobjednike utrke su predviđene novčane nagrade i prigodni pokloni.

Također će biti nagrađeni najbrža kakanjka i najbrži kakanjac te najstariji i najmlađi učesnik.

Moto ovo ulične utrke je ‘Dođite da trčimo i da se zabavimo’. Rezultat utrke nije u prvom planu. Cilj uutrkeda je promocija rekreativnog trčanja i svih benefita trčanja po zdravlje i opšte stanje organizma.

Poznat je čudotvoran učinak na prevenciju pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka, poboljšanje cirkulacije krvi i respiratornog sistema i jačanje srca.

Također utiče na smanjenje stresa podizanjem nivoa serotonina u mozgu. Redovno trčanje omogućava bolje opće fizičko stanje. Osim toga trčanje je društveni sport koji ljudima pruža priliku za druženje i aktivan društveni život.

Prijave za utrku se i dalje primaju i svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka http://www.gbt-running.com/event/94.

Detaljno upustvo za prijavu može se pronaći na Facebook stranici ‘Kakanj za 5