Kakanj se bori s javnim prijevozom, prijeti li scenario iz Zenice?

0

Danas je već dvanaesti dan od kako radnici zeničkog JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ štrajkuju glađu.

Apelovali su i upozoravali, blokada se ipak dogodila. Obustavili su rad i okupili se u holu svoje firme poručujući preko medija da počinju štrajkom glađu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dolaskom pred Gradsku upravu vrata su „poljubili“ zatim se ponovo vratili u prostorije firme. Pojedinci su pokušali da se zapale, drugi pozivali gradonačelnika koji je prestao da odgovara na pozive. Naprosto, ostali su sami. Ne vjeruju  da će svoju plaću zarađivati u ovoj firmi. Da je tako pokazuje i izjava Huse Sarvana, predsjednika Sindikata, koji je još jednom ponudio reprogram i potvrdio da sada žele samo na biro sa izmirenim obavezama.

– To je dobro za građane Zenice. Međutim, krajnje je vrijeme da se donese odluka za ovo preduzeće. Riješite nas i pošaljite na biro. Imamo mi gdje naći posla, idemo pred strane ambasade, i to je to – poručio je Sarvan.

Na ovu izjavu, zbog čega je kod javnosti izazvala brojne reakcije, Gradska uprava je poručila da će angažovati druge prijevoznike.

Dok se u Zenici gubi svaka nada da će radnici Zenicatransa vratiti se na svoje radno mjesto u susjednom Kaknju u tišini se čini se dešava slična, ili čak ista situacija.

Naime, od 01. 01. 2020. godine  preduzeće Centrotrans PJ Kakanj, koja djeluje u sastavu Centrotrans-Eurolines d.d. prestalo je sa pružanjem usluge javnog prijevoza u općini Kakanj.

Kao razloge zbog kojih prestaju sa pružanjem usluge između ostalog navodi se prekinuti ugovor za prevoz učenika osnovnih škola na području ove općine, jer se favoriziraju lokalne kompanije koje su u najvećem dijelu preuzele održavanje prijevoza, navodi se u saopćenju Centrotrans PJ Kakanj. Preostali razlozi su direktno ili indirektno povezani upravo sa prethodno navedenim.

Općina Kakanj reagovala na saopćenje

Iz Općine Kakanj ubrzo je stigla reakcija na saopćenje u kojem se u početku navodi  da sve tvrdnje koje su navedene odbacuju kao neutemeljene.

Na navode iz saopćenja Centrotrans PJ Kakanj, koje je izazvalo najviše pažnje o favoriziranju lokalnih kompanija iz Općine su pravdali da postupak dodjele ugovorenog prijevoza učenika osnovnih škola provodi Zeničko-dobojski kanton a ne Općina, kao i da ne mogu određivati na koji će način RMU Kakanj isplaćivati naknadu za prijevoz.

Nekorektnim odnosom od strane Centrotrans PJ Kakanj iz Općine smatraju i činjenicu da nisu ranije obaviješteni o obustavi prijevoza već da je to učinjeno dan prije obustave, zbog čega bi na vrijeme pronašli rješenje za javni prijevoz.

Otvorena brojna pitanja

Činjenica je da zbog ovakve situacije uglavnom ispaštaju građani Općine Kakanj, posebno oni koji su udaljeno i do 10 kilometara od jezgre grada a javni prijevoz je jedini prijevoz koji koriste.

Brojna pitanja su otvorena. Kako je firma koja u Kaknju posluje 49 godina, uspješno pružala uslugu te Društvo „Centrotrans prevoz putnika“ d.d. koje je imalo višemilionske gubitke uz angažiranje kreditnih sredstava i plaćanje kamate uspjelo u cijelosti izmiriti. I ono najvažnije, uspjeli su zbrinuti sve zatočene radnike, dijelom da ostanu i rade u RJ Kakanj a dijelom prerasporediti na rad unutar Centrotransa. Nisu se zaustavljali, 6. januara 2015. godine nakon svečane primopredaje sedam autobusa Poslovnoj jedinici Visoko, predato je osam autobusa marke Mercedes Conecto i Neoplan Poslovnoj jedinici Kakanj koji su do 31. 12. 2019. godine uspješno pružali uslugu javnog prijevoza.

Iz Centroatransa navode kako se u Tenderima navodi da trebaju posjedovati AB licencu izdanu od strane ZE-DO kantona, iako imaju licencu Države BiH.

Nameće se logično pitanje, šta je starije Država ili Kanton? Na taj način u utrku su ušli i drugi prijevoznici, koji prema pravilima raspisanih tendera imaju puno pravo.

Odgovor na prethodno pitanje zasigurno ćemo dobiti za vrlo kratko vrijeme, nakon što „spor“ dobije svoj epilog. Novi lokalni prijevoznik, ili nastavak pružanja usluge od strane Centrotrans PJ Kakanj koji su na kraju saopćenja izrazili spremnost na ponovno pružanje usluge ukoliko se stvore uslovi za rad.

Kolateralna šteta

Ranije smo naveli da u ovom „sporu“ uglavnom ispaštaju građani općine Kakanj. Ipak, najveća šteta prijeti  19 radnika Centrotrans PJ Kakanj koji će ukoliko  ne nastave s radom izgubiti posao.

Tako će devetnaest porodica ostati na cjedilu zbog većih interesa, lošeg poslovanja ili favorizovanja lokalnih kompanija.

Javno saopćenje Centrotrans-Eurolines  PJ Kakanj i reakciju Općine Kakanj na saopćenje objavljeno je na Facebook stranici Općine koje možete pročitati OVDJE.