Kakanj procvjetao uoči 8. marta Međunarodnog dana žena

Počela je ulična prodaja cvijeća i drugih poklona uoči sutrašnjeg 8. marta Međunarodnog dana žena.

To je ujedno i prilika da prigodnim poklonima djeca obraduju svoje majke,nane i učiteljice, muževi supruge, ali i da se prigodnim poklonima obraduju i sve druge pripadnice ljepšeg spola.

Foto: Kakanj-X.com

Prodavači dodaju kako su zadovoljni potražnjom, a kupci ponudom koja se prostire od karanfila, ruža, orhideja, zumbula, narcisa i ljiljana do cvatućeg kućnog cvijeća u saksijama.

Foto: Kakanj-X.com

Kakanj je u organizacijskom smislu uveo promjene za ovogodišnji “doček” 8. marta Međunarodnog dana žena pa je tako tzv. mala ulica danas postala “Aleja cvijeća”.

– Ove godine prodaja cvijeća pred 8. mart – Međunarodni dan žena na jednom mjestu, na štandovima u vlasništvu Općine Kakanj, novi, uređeniji i ljepši modalitet, saopćeno je iz Općine Kakanj.

Upitali smo jednu Kakanjku kako ocjenjuje položaj žena u današnjem vremenu, rekla je da često preko sredstava informisanja čuje da neke žene nisu zaštićene i osjećaju se ugroženo. Kod nje to nije slučaj jer se ni u porodici ni na poslu ne osjeća manje važna.

Foto: Kakanj-X.com

-Ono što ja vidim jeste da u organima držane uprave i vlasti žene su manje zastupljene. Sumnjam da je to što nam muškarci to ne dopuštaju nego jednostavno sama uloga žene je takva da mi ne možemo toliko da se posvetimo, svojim pravima dobile smo duple i trostruke obaveze – kaže jedna Kakanjka koja je kupovala cvijeće svojoj majci.

Foto: Kakanj-X.com

Međunarodni dan žena obilježava se od 28. februara 1909. godine na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija SAD. Od 1975. Ujedinjeni narodi (UN) službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

(Kakanj-X)
Možda vam se svidi

Leave A Reply