17.4 C
Kakanj
Srijeda, 12 Maja, 2021

Kakanj ne pamti gori asfalt. Štete na automobila stotine maraka

U BiH ima oko 800.000 motornih putničkih vozilo, i oko 100.000 vozila u koja se uključuju teretna vozila, autobusi, motori…

Prema Uredbi o visini godišnje naknade za javne ceste koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila na području BiH, iznos koji se mora platiti se kreće od 10 KM za motocikle do 330 KM za tegljače kategorija N1, N2, N3, takozvani šleper kamioni.

Uzimajući u obzir samo naknadu putničkih vozila za korištenje cesta u BiH, dobijemo cifru od čak 48 miliona maraka koje se uplati u JP Ceste FBiH i JP Putevi RS. Ova cifra je kada tu uključimo ostala prevozna sredstva, znatno veća.

Za putnička vozila (automobili) se na godišnjem nivou u okviru registracije izdvoji 60 KM. Ako uzmemo u obzir da u Kaknju prema dostupnim informacijama iz MUP-a ima oko 6000 registrovanih vozila, dobijemo cifru od 360.000(minimalno) koje građani Kaknja izdvoje po osnovu naknade za korištenje puteva.

Iz ovoga prevazilali da građani plaćaju korištenje cesta koje su u katastrofalnom stanju, narodno rečeno, građani kroz ovu naknadu plaćaju „maglu“.

Ogromne rupe mogu proizvesti velike štete na automobilu. Mogu stradati gume, felge, krajnice, amortizeri… Šteta može ići i do nekoliko stotina maraka. Postavlja se pitanje ko je odgovoran?

Općina Kakanj je bespomoćna, putem općinskog servisa su građane i vozače obavijestili da će se samo zakrpiti rupe na udarnim lokacijama, i to je sve.

Vlada FBiH usvojila je Odluku o kategorizaciji cesta koja je definirala promjenu karaktera nekoliko putnih pravaca i na području općine Kakanj.

Odlukom Vlade F BiH, karakter regionalne ceste (R 466) dobio je putni pravac Zavidovići -Ponijeri – Tršće – Kakanj, a ranije je put Kakanj (kružni tok) – Zgošća – Tršće – Ponijeri bio definiran kao lokalni.

U nadležnost Direkcije za ceste ZDK prešla je cesta od kružnog toka u Kaknju, glavna gradska saobraćajnica koja prolazi ulicom Alije Izetbegovića i dalje kroz naseljeno mjesto Albanija, kroz MZ Kakanj II, MZ Zgošća, i dalje do Tršća i Ponijera. Ovom odlukom nadležnost Općine Kakanj nad ovom cestom je prestala, a svu brigu oko ovog putnog pravca sada preuzima Zeničko-dobojski kanton.

Karakter regionalnog puta dobio je i pravac Zenica – Kasapovići – Kovačići – Arnauti – Ribnica – Donji Kakanj, dok je ranije putni pravac Donji Kakanj – Kamenolom – Brnjic imao lokalni karakter.

Na kraju ostaje zaključak da ukoliko se ne potegnu veze u Kantonu, Kakanjci će voziti po katastrofalnim cestama za čiju neuređenost ne mogu kriviti općinu, a Kanton zatvara oči. I dalje ćemo plaćati pri registraciji cca 60 KM za održavanje puteva, a po katastrofalnim putevima ćemo voziti. Za štete na automobilima niko neće biti odgovoran.

kakanj-x

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO