KAKANJ JE DUGO ČEKAO NA OVAJ KLUB: Postani član GSS Kakanj

0

U posljednje vrijeme svjedoci smo vrlo čestih nesreća bilo koje vrste koje pogađaju našu državu, grad ali i nas individualno.

Mnogi od nas bili su u situaciji kada je pomoć u nezgodi potrebna, ali nismo sigurni koga  pozvati, koju službu, instituciju, osobu…

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Iz te potrebe u Kaknju je, nakon više godina nepostojanja organizacije ovakvog tipa,  osnovan Klub spasilaca GSS Kakanj.

GSS Kakanj je osnovan 25. februara tekuće godine, na čelu sa Elvedinom Bešićem, Predsjednikom kluba i Erminom Hardaušom, sekretarom kluba.

Klub je na dan registracije imao 15 članova, koji su do sada za nepunih devet mjeseci realizirali brojne aktivnosti na području naše općine.

Šta je GSS Kakanj i koja je njegova svrha?

Na vrlo često postavljeno pitanje odgovor je sljedeći: Klub spasilaca GSS Kakanj je klub koji pruža pomoć i spašavanje građana i njihove imovine u nepristupačnim i teško pristupačnim terenima i uslovima.

U misiji ovog kluba je i pružanje pomoći  urbanim sredinama kada ostale službe za zaštitu i spasavanje trebaju dodatnu podršku, kao i pružanje pomoći svih kojima je pomoć neophodna.

Kada klub ne djeluje na poljima spašavanja aktivnosti se ogledaju kroz razvoj kluba u različitim segmentima.

Razvoj podrazumijeva modernizaciju opreme kako bi služba za pružanje pomoći bila efikasna.  Također, radi se na edukaciji i stvaranju stručnih kadrova unutar kluba ali i drugim aktivnostima u društvu.

Još jedna karakteristika koja ovaj klub izdvaja od drugih jeste njihova posebna pažnja koju u svom radu posvećuju ekologiji i zaštiti životne sredine, koja je priznat ćemo jako ugrožena od strane čovjeka.

Za kratko vrijeme veliki broj aktivnosti

Do sada realizovane aktivnosti su: Zimski tečaj na Ponijerima (11. mart), učešće u velikoj ekološkoj akciji (31. mart), priprema staze i pohod stazama kakanjskih heroja (20. i 28. april), vježba i pohod na Bobovac (9. juni), pohod i obilazak pećine Megara (21. juli), vježba na tvrđavi Fortica u Omišu (24. juli),  pohod i vježba na planini Tajan (4. august), I. vikend ljetni tečaj na Igmanu  (8. septembar), prezentacija projekta “Obuka mladih za spašavanje u vanrednim situacijama u osnovnoj školi, II. vikend ljetni tečaj u Brčkom (15. septembar), III. vikend ljetni tečaj Boračko jezero (22. septembar), IV. završni vikend tečaj u Zavidovićima (13. oktobar).

Ko može biti član, i kako se učlaniti?

Za članstvo nema ograničenja. Članovi mogu biti svi Kakanjci i Kakanjke bez obzira na dob i profesiju kojom se bave(maloljetnici uz potpis roditelja). Akcenat je svakako na mladima.

Trenutno članovi kluba su osobe iz raznih segmenata društva, među kojima su trenutno osobe koje djeluju u civilnoj zaštiti, policiji, Zavoda za planiranje i izgradnju općine, planinari, lovci, šumarija ali i privatnog sektora.

Ovim putem iz Kluba spasilaca GSS Kakanj pozivaju sve zainteresovane koji žele postati članovi kluba da to mogu učiniti kontaktom na broj  +38761 795 271, email: klubgsskakanj@gmail.com ili putem Facebook stranice kluba.