15 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

KAKANJ: Demobilisani borac pronašao vrijedan dukat iz vremena Sultana Mehmeda Fatiha

Samir Ćosić, demobilisani borac iz Kaknja, pronašao je ovih dana u selu Javor  kod Termoelektrane Kakanj vrijedan pozlaćen dukat iz vremena Sultana Mehmeda Fatiha.

– Kopao sam jedan potoporni zid . U jednom trenutku vidio sam neke posude u zemlji. Polako sam to otkopao i izvadio pet grnčarija i iz jedne od njih ispao je ovaj dukat. Malo sam ga očistio  i oprao pod vodom i vidio sam da je iz vremena Turske. Kasnije kada sam došao u Kakanj raspitao se i rekli su mi da je iz perioda Sultana Fatiha koji je kao što vam je poznato napravio džamiju u Kraljevoj Sutjesci kaže nam Ćosić.

Foto: Az.S. /Avaz.ba

Ovaj vrijedan eksponat prema njegovim riječima sigurno će završiti u muzeju ,ali pod uslovom da za njega dobije određenu nadoknadu.

Išao sam u muzej da se rapitam i kazali su mi da ću dobiti potvrdu. Od potvrda se ne živi nek plate i evo im dukat kategoričan je Ćosić.

Šteta što nisi sanjao Omera

Sultan Fatih Mehmed je 1463. godine bio na prostorima oko Kaknja, a okupirao je te godine i Sarajevo. Tu je i usnio san u kojem je vidio vatru i oko nje trojicu časnih ashaba, kasnijih halifa: Ebu Bekra r.a., Osmana r.a. i Aliju r.a.. Kada se probudio, pitao je šejha Akšemsudina značenje sna. Na to mu je šejh odgovorio.

-Osvojit ćeš Bosnu. To što si sanjao vatru znači da će u njoj gorjeti plamen vjere. To što si sanjao Ebu Bekra r.a. znači da će Bosna biti zemlja iskrenih ljudi koji bogatstvo neće štediti za dobrobit Islama. To što si sanjao Osmana r.a., znači da će Bosna iznjedirit dosta učenjaka lijepoga morala. To što si sanjao  Aliju r.a., znači da će ta zemlja Carevini dati dosta ratnika koji će kročiti stopama časne porodice Muhammeda s.a.w.s. Šteta što nisi sanjao Omera, radijallahu anhu, jer to znači da u Bosni nikada pravde biti neće i da će se njen narod uvijet morati boriti za nju! (Az.S. / Avaz.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO