Kakanj će dobiti verifikovane i školovane planinarske vodiče

U organizaciji Planinarskog saveza BiH u proteklih mjesec dana održavao se tečaj za planinarske vodiče A kategorije, a sutra i prekosutra, 04. i 05. februara je završni vikend edukacije i polaganje ispita za vodiče.

Tečaj pohađa 28 kandidata za vodiča a iz Kaknja su tu Edin Džomba i Emir Veispahić, članovi PD. Bobovac Kakanj.

U subotu ćemo se pridružiti memorijalnom usponu na Opservatoriju (najviši vrh planine Bjelašnice, 2067 mnv) u sjećanje na Dragog (poginuli alpinista Dragi Novaković, prva godišnjica njegove pogibije) , nakon čega ćemo produžiti na Tušila (planina Visočica) gdje ćemo biti locirani u subotu veče. Tu ćemo uraditi evaluaciju onoga kroz šta smo prošli zadnja tri vikenda te raditi pismeni test. U nedelju ćemo završiti formalne procedure i odraditi polaganje“- kazao nam je Emir Veispahić.

Emir Veispahić, Bjelašnica

Osim Ivanković Josipa-Globusa koji je 1977. godine u organizaciji PS BiH završio seminar speleologije a 1998. godine Školu za učitelje planinarstva u Kaknju nije bilo educiranih i certificiranih planinarskih vodiča ili instruktora. Ovo je veliki korak za planinarstvo u Kaknju, obzirom da Edin Džomba ispred PD Bobovca već nekoliko godina organizuje pohode na razne planine u BiH i regionu.

Već nekoliko godina pravim ture za naše društvo (PD”Bobovac”-Kakanj)pa rekoh da to radim kao licencirani vodič. Eto, ukazala se prilika da taj kurs pohađamo u Sarajevu skupa sa našim drugovima iz Goražda,Zenice i Sarajeva. Drago mi je da je naše društvo dalo saglasnost Emiru i meni da idemo na taj kurs ali mi nije drago što nas nema više. Na ovaj način želim što više omladine privući u ovaj sport jer je smisao postojanja planinarskog društva organizovanje društvenih izleta, a ne izleta zatvorenog tipa.Znam, iz dosadašnjeg iskustva, da je organizovanje plnaniskih tura nezahvalno, ali opet kada prođe godina pa vidite da ste javno,za društvo, napravili 20-ak

Edin Džomba, Nadkrstac – Vranica

izleta, i imate prijatelje koji to vole, nije teško.Eto, ovaj vikend završavamo,nadam se uspješno, tečaj za planinarskog vodiča- A klase i kako stvari stoje nastavićemo dalje, jer smo uvidjeli da nije na odmet uredovati stvari i naučiti nešto što ću sigurno upotrijebiti u svojoj praksi. Nadam se da će u budućnosti ljudi shvatiti ljepotu druženja na planinarskim pohodima i turama i da će se priključivati našim turama prema svojim mogućnostima.Još jednom naglašavam, vrlo bitna stvar je da te akcije radimo preko matičnog društva i PS BiH kako bi svoje iskustvo mogli prenijeti na mlađe generacije“- izjavio je za naš portal Edin Džomba.

(Autor: Alibašić Kemal – Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply