KAKANJ: C.E.K.O.R. organizuje obilježavanje Dana planete Zemlje

Povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje Udruženje Centar za ekologiju i održivi razvoj -C.E.K.O.R. je organizovalo aktivnosti koje traju cijeli mjesec. Početkom mjeseca aprila raspisan je konkurs za najbolje i najkreativnije radove i završna   manifestacija  na kojoj  će biti dodijeljene nagrade će se održati u ponedjeljak (23. 04. 2018.) u 12 sati u maloj sali KSC Kakanj. Tom prilikom će biti uručene nagrade u tri kategorije na zadate teme o zaštiti planete Zemlje.

Na sami Dan planete zemlje organizovana je akcija čišćenja grada gdje su prikupili pedeset vreća smeća a učešće je uzelo pedeset volontera.

Inicijativu za obilježavanje Dana planeta Zemlje potakli su ekološka organizacija Earth, gradonačelnik San Francisca i aktivisti za zaštitu okoliša u SAD-u. To je ujedno i najmasovniji eko datum koji se obilježava u svim zemljama, te je podsjetnik na neodgovorno ponašanje čovjeka prema okolišu.

Početkom mjeseca C.E.K.O.R. je raspisao javni poziv za najbolje literarne, likovne radove sa temom zaštite planete i pravilnog odlaganja otpada i radove napravljene od recikliranih materijala za sve osnovne i srednje škole na području općine Kakanj.

Cilj je da skrenemo pažnju na bitnost očuvanja prirode, ne stvarati divlje deponije, pravilno odlagati otpad, reciklirati i upoziriti na negativne posljedice koje prijete Zemlji“, navode iz C.E.K.O.R-a.

Stručna komisija je pregledala radove i najbolja tri rada će biti izabrana u svim kategorijama: prvo, drugo i treće mjesto. Nagrade su veoma vrijedne i predstavljaju iznenađenje za takmičare a u vrijednosti su 150 KM za prvo mjesto u sve tri kategorije,100 KM za druga mjesta i 50 KM za treća mjesta.

Sutra (23.04.2018.)  u maloj sali KSC-a u 12 sati će biti održana  izložba radova  te dodjela nagrada za najbolje radove uz manifestaciju koju će organizacija iskoristiti za zahvalu svima koji su uzeli učešće u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Iz C.E.K.O.R-a pozivaju sve koji vole planetu Zemlju da dođu na manifestaciju povodom Dana planete Zemlje u malu salu KSC Kakanj sa početkom u 12 sati .

Možda vam se svidi

Leave A Reply