Kakanj bolji od Kantona Sarajevo: Čist grad, ljepši život

Nemoguće je ne osvrnuti se na protekla događanja u Kaknju uz poređenje sa drugim gradovima širom BiH.

Država grca u pandemiji, kojekakvim aferama, psihološkom pritisku na stanovništvo od cjelokupne situacije i zasigurno evidentno smanjenoj zaposlenosti koja se u posljednje vrijeme, ako je suditi po brojkama, pokušava vratiti se na staro.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Vakcine, da ili ne ? Stigle ili nisu? Koji političar je izgovorio ovu riječ, a koji onu? Ko ima vlast u kojem kantonu, ko nema? Ko ide na Brijune da se slika, a ko da radi prave stvari za državu? Uglavnom su pitanja koja opsjedaju medije.

Daleko od svih dešavanja, u mjestu gdje je politika jedinstvena, gdje su stanovnici različitih “boja”, grupa, konfesija, događaju se pozitivne stvari koje nažalost ne mogu dobiti medijski prostor jer nisu senzacionalne prirode. Da je Kakanj takvo mjesto, ponovo po ko zna koji put se to pokazalo na djelu.

Kako je sve počelo?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Na inicijativu načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića, u Kaknju je uspješno realizovana velika ekološka akcija pod nazivom  “Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije” u periodu od 4. do 10. maja.

Sa sigurnošću možemo reći da su jednim dijelom pokretači akcije i sami građani koji su ranije u svojim mjesnim zajednicama pokrenuli brojne akcije čišćenja i uređenja zavičaja, da bi zatim na poziv načelnika velikoj akciji se odazvali volonteri nevladinih organizacija, privatnih i javnih preduzeća, institucija, planinari i brojni pojedinci koji su željeli biti dio velikog projekta.

Mještani Dumanca odlučili ‘preporoditi’ naselje: Sloga i zajedništvo

Općina Kakanj podržala i podigla na veći nivo

Kao što je Kakanj-X i ranije pisao, opaženi aktivizam stanovnika pojedinih mjesnih zajednica koji su samoinicijativno krenuli u akciju uređenja svog naselja, Općina Kakanj na inicijativu načelnika Općine Kakanj pomagala je navedene akcije u različitim oblicima, materijal, vreće za otpad, mehanizacija…

Novom inicijativom akcija je podignuta na veći nivo, dobila je svoj naziv a zatim je upućen i poziv građanima sa jasnim planom: Želimo da Kakanj bude čist! I uistinu, veliki broj zainteresiranih se prijavio, akcija je uspješno realizirana u saradnji sa građanima.

Mještani se zahvalili načelniku Kaknja: Hvala svima koji prepoznaju naš trud

Kakanj bolji od Kantona Sarajevo

Dok danas Kakanj blista, općine u Kantonu Sarajevo i dalje grcaju u raljama politike i smeća. Kao što smo u početku pisali, svemu se drugom daje pažnja osim konkretnim stvarima, za razliku od Kaknja gdje su građani dio ekologije preuzeli u svoje ruke, sutra to bude možda nešto drugo.

Prethodnih dana brojne žalbe građana u Kantonu Sarajevo su upućene preduzeću Rad jer su kontejneri krcati smećem bili prizori u brojnim dijelovima Sarajeva.

Građani su tako na društvenim mrežama kritikovali ovo preduzeće dijeleći fotografije prepunih kontejnera uz koje se nalazi mnoštvo smeća.

Tada su iz Rada odgovorili da su im dva vozila koja prazne zvonaste kontejnere bila pokvarena zbog otpada koje se odlaže u njih te da će nastojati što prije očistiti grad.

Dok se ovaj kanton guši u politici i smeću koje svakim danom postaje potencijalni izvor zaraze u Kaknju J.P. Vodokom ima kontejnere koje redovno čiste i vrše odvoz smeća, što može poslužiti kao primjer Sarajlijama.

Dio za koji J.P. Vodkom nije zadužen građani su preuzeli u svoje ruke jer svom gradu žele najbolje, žele čist grad !

Nova velika investicija JP “Vodokom”:Na dva kamiona postavljeni novi mašinski sistemi-nadogradnje u vrijednosti od 200.000 KM

U nastavku pogledajte samo nekoliko fotografija sa brojnih lokacija širom općine Kakanj, mnogo je fotografija koje prikazuju aktivizam za samo nekoliko dana u Kaknju, dok s druge strane mnogo više je i onih koji se nisu fotografisali.

Da postane tradicija !

(Kakanj-X)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

Fudbaleri Maroka jučer su savladali favoriziranu Belgiju u okviru...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...

Lidl u velikom problemu u BiH: Ovo će nam pojesti zaradu!

Njemački lanac Lidl nije odustao od otvaranja prodavnica u...