Kada se košarka pretvori u fantaziju: Ovi “luđaci” su Nique i Jordan modernog doba

Večeras nas očekuje šlag na tortu kada je u pitanju ovogodišnji NBA All Star vikend, a u dva sata iza ponoći po evropskom vremenu na parket dvorane u kanadskom Torontu (Air Canada Centre) će istrčati najbolji košarkaši današnjice, koji su po običaju podijeljeni na NBA Istok i Zapad.

Osim što će ovo biti posljednji All Star za Kobeja Bryanta, koji je ujedno rekorder po nastupima od svih igrača koji će večeras igrati na All Star utakmici, ovogodišnji All Star vikend je obilježilo takmičenje u zakucavanju, a u glavnim ulogama su bili Zack LaVine, branilac naslova od prošle godine, i Aaron Gordon. Na kraju se ispostavilo da su najave pred takmičenje bile sasvim opravdane, tako da su preostala dva takmičara (Drummond i Barton) bili samo tu da popune broj. Koliko su Gordon i LaVine bili ispred preostala dva takmičara dovoljno govori slika košarkaša Detroita (Drummond) koji maše peškirom sa klupe nakon letova LaVinea i Gordona, kao da se radi o navijaču, a ne takmičaru. Valjda je i Drummond shvatio da je “ušao” u igricu u kojoj se mora takmičiti sa likovima za koje se baš i ne može sa sigurnošću reći da pripadaju ovoj planeti.

Brojni svjetski mediji su imali smjelosti pa su sinoćnje takmičenje u zakucavanju (nakon završetka) ekspresno proglasili za najbolje svih vremena, a nije da nema elemenata za takvu kvalifikaciju. Ono što je činjenica je to da su Aaron Gordon i Zach LaVine vratili vjeru u takmičenje koje je u jednom momentu više ličilo na Noć vještica, nego na takmičenje u zakucavačkim sposobnostima NBA igrača. LaVine i Gordon su sinoć ušli u Slam Dunk besmrtnike, u onu istu kuću košarkaške strave, umjetničkog užasa i fantazije u kojoj se već dugi niz godina, barem od one legendarne 1988. godine i Chicaga, nalaze dva najbolja letača svih vremena (uz Vincea Cartera), njegovo leteće visočanstvo Air Michael Jordan i The Human Highlight Film, Dominique Wilkins.

Teško je pričati o sinoćnjem takmičenju, a da ne spomenemo da je Aaron Gordon izveo spektakularnija, bolje rečeno “nestvarnija” zakucavanja od Zacha LaVinea, iako je ovaj potonji pobijedio. Posebno se to odnosi na zakucavanje kada je preskočio maskotu Magica, poravnao obje noge vodoravno gotovo sa obručem i uz opuštenost izveo zakucavanje koje prkosi svim zakonima gravitacije. Zakucavanje koje do sada nikada nije viđeno. Unikat. Fantazija. Sva ljepota atomski atraktivne košarke u svega nekoliko sekundi. Fikcija. Magija. Film. Sve u jednom. I opet nije pobijedio.

Košarkaš Minnesote koji je prošle godine slavio na ovom takmičenju je očito zaradio dobar kredit kod NBA javnosti i sudija. Uz sve to, legendarni Shaq i T-Mac su sinoć davali čudne ocjene barem kada su u pitanju zakucavanja igrača Orlanda, istog onog Orlanda za kojeg su svojevremeno nastupali i Shaq i T-Mac. Možda su upravo zbog toga željeli da dokažu javnosti da ne gaje simpatije prema predstavniku njihovog nekadašnjeg kluba, ali su pogriješili. Gordonu nisu bile potrebne nikakve simpatije, jednostavno je bio bolji, ali nije pobijedio. Ili je možda vrijeme da i O'Neal i McGrady posjete optičara.

Možda će mi brojni zamjeriti, ali ja nisam vidio neko zakucavanje toliko vrijedno pomena još od 2003. godine i serije nevjerovatnih zakucavanja koje je izveo Jason Richardson. Nekako su mi poslije toga bile sve kopije, poneka zakucavanja i blijede kopije prijašnjih takmičara, zakucavanja wanna be Air Jordan ili Vince Carter, a neka zakucavanja nije vrijedno ni spominjati. Sve do sinoć i Air Canada dvorane.

LaVine i Gordon su vratili duh Slam Dunk takmičenja. Duh zakucavanja je iz Atlante (2003.), Oaklanda (2000.), te posebno osamdesetih godina (prije svega mislim na legendarno takmičenje iz Chicaga iz 1988. godine) ponovo vraćen u NBA ligu, ovaj put u Kanadu, u Toronto.

Gordon je sinoć imao veliku motivaciju, tačnije dvije. Jedna je da svom bratu Drewu dokaže da je bolji zakucavač od njega, a druga je da se dokaže pred svjetlima Toronta i cijele Planete. Momak je, zaista, bio motivisan. Kaže da je u prethodnih nekoliko godina uvijek bio žrtva brutalnih zakucavanja koje je njegov brat redovno pravio preko njega. Možda mu je upravo taj dio života dao motivaciju da se Planeti predstavi kao lik iz video igrica, iako ono što je sinoć izveo teško da se može izvesti i napraviti i na video igricama. Dvije motivacije, osveta bratu i predstavljanje na svjetskoj pozornici.

LaVine i Gordon su nas sinoć počastili All Star paketom svojih vanzemaljskih vještina i kolekcijom lakih rušenja svih zakona gravitacije. Zach i Aaron su od sinoć u “zakucavačkim besmrtnicima”. Oni su sinoć postali Nique i Air Mike nove generacije NBA košarkaša. Besmrtni letači iz video igrica.

(Haris Ahbabović / Source.ba)

Možda vam se svidi

avatar